Merkel: Evropa daleko od rešenja za izbegličku krizu

Svet 24. sep 201511:13 > 11:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je Evropska unija napravila "prvi korak" sporazumom o raspodeli 120.000 izbeglica, ali i dalje je "vrlo daleko" od globalnog rešenja za koje treba da postoje trajne kvote.

„Videli smo prvi korak, ali smo vrlo daleko od toga gde treba ići“, rekla je Merkelova pred donjim domom nemačkog parlamenta, dan posle samita EU posvećenog migrantima. Ona se založila za usvajanje „trajne procedure o raspodeli izbeglica u zemljama članicama“ Unije. Merkelova je poslanicima rekla da su potencijalne prednosti od priliva izbeglica mnogo veće od bilo kakvih opasnosti. 

„Mogućnosti su mnogo veće od rizika, samo treba da ih prepoznamo i iskoristimo“, rekla je ona. 

Takođe je dala uveravanja da je Nemačka u stanju da se suoči s izazovima velikog priliva migranata. 

„Ko, ako ne mi, ima snagu to da uradi“, upitala je ona.

Nemačka očekuje da će dobiti ove godine između 800.000 i milion zahteva za azil, što je rekord za jednu evropsku zemlju. Raspodelu 120.000 izbeglica između zemalja članica EU koja je odlučena u utorak, osporilo je više evropskih država, među kojima Slovačka i Mađarska. Merkelova je, takođe, ukazala da se ne poštuju važeće EU procedure za prihvat izbeglica na spoljnim granicama Unije. 

„EU je zajednica vrednosti, prava i odgovornosti“, rekla je ona i dodala da su u Evropi „na snazi minimalni kriterijumi za prihvat izbeglica prilikom procedura podnošenja zahteva za azil“ i da to još nije obezbeđeno na granicama Unije. 

Nemačka kancelarka je rekla da su u EU razgovarali i o tome kako se suočiti sa samim uzrocima izbegličke krize i navela da će se o tome razgovarati na margini Generalne skupštine UN krajem nedelje. Ona je pozdravila to što je predloženo da se u novembru formiraju centri za registraciju migranata, pre svega u Grčkoj i Italiji gde većina njih stiže, da bi se napravila razlika između izbeglica i ekonomskih migranata.