Nova istraga o ubistvu cara Nikolaja Drugog

Svet 23. sep 201522:32 > 22:34
Podeli:
Izvor: Freeimages/stagod

Ruski istražitelji ekshumirali su posmrtne ostatke poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i njegove supruge Aleksandre koji su sahranjeni u Sankt Peterburgu, bivšoj carskoj prestonici, u okviru ponovnog otvaranja istrage o njihovom ubistvu 1918. godine.

„Rešili smo da počnemo sve iz početka i sprovedemo ponovo potrebnu ekspertizu. Zato smo danas u okviru istrage uzeli delove ostataka Nikolaja Drugog i carice“, rekao je jedan od glavnih ljudi u Istražnom odboru Vladimir Solovjev. Nisu precizirali o kakvim ispitivanjima se tačno radi.

Ekshumacija je deo ponovnog otvaranja istrage o okolnostima smrti i sahranjivanja carske porodice, rekao je portparol Odbora Vladimir Markin.

Istraga je počela 1993. a Odbor je zatvorio u januaru 2009. zbog nedostatka značajnog napretka. Tu odluku je ruski sud proglasio nelegalnom 2010. godine.

Ruska pravoslavna crkva, koja je dugo izražavala sumnju u autentičnost kostiju za koje se smatra da pripadaju porodici Romanov, u julu je zatražila obnovu istrage.

Rusko tužilaštvo je 2008. objavilo rezultate DNK analize koja potvrđuje da su kosti pronađene godinu dana ranije u oblasti Jekaterinburga zaista kosti carevića i njegove sestre.

Delovi tela, na kojima su bili tragovi nasilne smrti, pronađeni su 2007. blizu mesta gde su članove carske porodice ubili boljševički čuvari u noći između 16. i 17. jula 1918. godine.

Ostatke ostalih članova porodice Romanov izvađeni iz zajedničke grobnice u Jekaterinburgu 1991. zvanično je identifikovala ruska vlada 1998. godine.

Neki posmrtni ostaci već su sahranjeni uz veliku pompu u bivšoj carskoj prestonici, dok će sin i jedna od ćerki carskog para biti sahranjeni u oktobru.