Fico: Dok sam ja premijer, Slovačka neće kvote za izbeglice

Svet 22. sep 201520:47 > 20:52
Izvor: Reuters/Darren Staples

Slovačka je spremna da se upusti u pravnu bitku sa Evropskom unijom zbog mehanizma kvota za relokaciju izbeglica koji su usvojili danas u Briselu velikom većinom na glasanju, a ne konsezusom ministri unutrašnjih poslova. Slovački premijer Robert Fico poručio je u Briselu - dok sam ja premijer u Slovačkoj neće biti kvota.

„Radije ću dopustiti proceduru za slučajeve kršenja pravila protiv Slovačke nego da se složim sa tim šta diktira Brisel“, kazao je večeras Fico na zasedanju Odbora za evropska pitanja u slovačkom parlamentu.

Fico je optužio Evropsku komisiju i zemlje koje su glasale za kvote da su besmisleno izazvale razdor u veoma osetljivom pitanju.

„Biće žestoka rasprava o tome šta se desilo. Obavezujuća preraspodela završiće blamažom“, kazao je Fico i dodao da će se današnja odluka ministara unutrašnjih poslova sasvim sigurno bitno odraziti na atmosferu sutrašnjeg vanrednog samita šefova država i vlada EU u Briselu.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i njegov češki kolega Milan Hovanec kazali su danas medijima u Briselu da su i Češka i Slovačka spremne da današnju odluku ospore na sudu.

„Kvote neće funkcionisati i ne pomeraju nas nikuda u rešavanju izbegličke krize. Kvote su samo mamac varalica za javnost u onim zemljama koje su krajnji cilj izbegličkog talasa“, poručio je u saopštenju povodom glasanja u Briselu o kvotama i češki premijer Bohuslav Sobotka.

Dalje korake protiv kvota češki premijer razmotriće sutra sa koalicionim partnerima u vladi.

Protesti u Rigi

Reuters/Ints Kalnins

Nisu samo Česi i Slovaci nezaovoljni kvotama. Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u Rigi, glavnom gradu Letonije, zbog odluke te zemlje da prihvati 776 izbeglica.

Policija navodi da se na protestu okupilo oko 500 osoba, koji su pozivali vladu da podnese ostavku, a predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera upoređivali sa Adolfom Hitlerom.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima; „Protiv imigranata. Baltik je naš“.

Protestu su se priključila i dva člana desničarske Nacionalne alijanse, jedne od tri stranke u vladajućoj koaliciji, preneo je AFP.