Papa Franja na Kubi: Služite drugima

Svet 20. sep 201508:06 > 17:11
Podeli:
Izvor: Reuters

Papa Franja počeo je danas desetodnevnu posetu Kubi i SAD, pozdravivši veliko poboljšanje odnosa kubanskih vlasti i Rimokatoličke crkve. Kubanci moraju "služiti drugima, a ne da se drugi služe njima", izjavio je papa Franja, obraćajući se skupu od nekoliko stotina hiljada građana i vernika na havanskom Trgu revolucije.

On je pozivao ljude da odbace ideologiju. Papa se u obraćaju nije direktno bavio političkom situacijom na Kubi, ni njenom nastojanju da se zbliži sa SAD, koje je on posredno pomagao, prenosi AFP.

On je upozorio na opasnost ličnih ambicija i mentalitet svakog pojedinca, u delikatno vreme kada se komunistička zemlja suočava sa ekonomskom i političkom tranzicijom.

„Hrišćani su stalno pozvani da ostave sa strane svoje želje i težnje za moći i da umesto toga, pogledaju na one koji su najranjiviji“, kazao je on masi od nekoliko stotina hiljada ljudi i vernika, koji su se okupili na trgu.

Papa Franja je, takođe, na aerodromu u Havani, ohrabrio Kubu da nastavi da daje crkvi slobodu da ispunjava svoju misiju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao Kubu i SAD da budu primer svetu, nastavljajući svoj diplomatski pristup. „Sada već nekoliko meseci, svedoci smo poruke koja nas ispunjava nadom: procesa normalizacije odnosa. Pozivam političke lidere da nastave tim putem, kao primer pomirenja za ceo svet“, naglasio je papa Franja.

Izvor : REUTERS/Alexandre Meneghini

Kubanski predsednik Raul Kastro zahvalio je papi zbog njegove uloge u podsticanju diplomatskog pristupa sa SAD, posle više od pola veka neprijateljstva, preneo je Rojters.

Prvi papa iz Latinske Amerike biće prvi poglavar katoličke crkve koji će se obratiti američkom Kongresu, a proglasiće i prvog sveca na američkom tlu, misionara Hunipera Seru.

Papa Franja je treći papa koji je posetio Kubu, a tokom ove posete, kako je saopšteno iz Vatikana, najverovatnije će se sastati sa Fidelom Kastrom.

Fidelovu želju da se sastane sa Argentincem „izrazio je njegov brat, predsednik Raul Kastro, papi, kada je proletos posetio Vatikan“, rekao je uoči posete portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Posetu Kubi papa počinje u Havani, gde će biti dočekan kao neka vrsta heroja, pošto ga Kubanci s pravom smatraju zaslužnim za pomoć u obnovi diplomatskih odnosa SAD i Kube, prekinutih na vrhuncu Hladnog rata.

U Vašington papa stiže 22. septembra, a planirano je da se obrati u Ujedinjenim nacijama gde će govoriti o pitanjima migracije, životne sredine i verskim slobodama.

Portparol Vatikana je isključio mogućnost sastanka pape i ruskog predsednika Vladimira Putina, za koji su mediji spekulisali da bi mogao da se odigra u Njujorku, preneo je AFP.