EU kritikovala Mađarsku i Hrvatsku zbog zatvaranja granica

Svet 18. sep 201513:49 > 13:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Iz sedišta EU upućene su uzdržane kritike na račun Hrvatske i Mađarske zbog zatvaranja graničnih prelaza i onemogućavanja migranata da zatraže azil.

„Čuvanje granice ne uključuje sprečavanje migranata da zatraže azil, što je neotuđivo ljudsko pravo“, rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Nataša Berto, nakon što je zamoljena da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza sa Srbijom od strane Hrvatske, a ranije i Mađarske.

Kada je reč o Mađarskoj, portparolka je izjavila da su u EK zabrinuti zbog tretmana migranata i novih zakona kojima se ilegalan prelazak granice kažnjava zatvorom, te da su od tamnošnje vlade zatražili objašnjenje. 

Ona je podsetila na jučerašnju poruku komesara Johanesa Hana da ograde i nasilje nisu rešenje, ali i primetila da Komisija nema zakonskog osnova da reaguje na ogradu koju je Mađarska podigla prema Srbiji, kao i na onu koju namerava da podigne prema Hrvatskoj, jer je obezbeđenje spoljnih granica stvar o kojoj odlučuju zemlje članice. 

Nakon novinarske primedbe da će granica između Mađarske i Hrvatske predstavljati granicu između dve članice EU, Berto je objasnila da je to i spoljna granica Šengenske zone, u koju Hrvatska još nije primljena.

Portparolka je rekla da, uprkos tvrdnjama Zagreba da su preplavljeni izbeglicama, u Brisel dosad još nije štigao nikakav zahtev iz Hrvatske da im se uputi pomoć za njihovo zbrinjavanje.