Tigar ubio radnika zoološkog vrta u Vroclavu

Svet 16. sep 201511:38 > 15:30
Podeli:
Izvor: Freeimages

U Zoološkom vrtu u Vroclavu na jugozapadu Poljske tigar je jutros napao i na mestu ubio radnika koji je čistio kaveze i ispust, saopštila je lokalna policija.

„Tigar je napao radnika tokom rutinskog čišćenja kaveza. Spremanje se obavlja po pravilu kada životinje nisu na tom mestu. Moramo da proverimo kako se desilo da je životinja bila tu i stupila u dodir sa čovekom“, kazala je televiziji TVN24 Agata kostik Levandovska iz Državne inspekcija rada. 

Direktor Zoološkog vrta u Vroclavu Radoslav Ratajščak izrazio je duboko žaljenje zbog smrti čuvara, ali je poručio da tigar neće biti uspavan, jer nije kriv, pošto čuvar nije smeo da ulazi u ispust dok se životinje ne prebace na drugo mesto.

 „Zašto tigar da bude uspavan? U takvim situacijama uvek postoji izvesni element greške čoveka. Tigar nije kriv. Životinja je bila na svom terenu koji brani. Tamo čuvar nije imao šta da traži“, kazao je za poljske medije direktor Zoovrta u tom gradu na jugozapadu Poljske.

Ratajščaku nije jasno kako je tragedija mogla da se desi, zato što je, kako je naglasio, Rišard Pakla, 57-godišnji čuvar sumatranskih tigrova bio vrlo iskusan, osvedočeni radnik, a jutros je obavljao rutinsko čišćenje i spremanje kod para tigrova, kao hiljadu puta do sada.

Prvobitno se mislilo da je čuvara možda usmrtila tigrica iz para sumatranskih tigrova koje gaji Zoovrt, koja je u Vroclav došla početkom leta i još se adaptira. Pokazalo se, međutim, se da je čuvara napao i usmrtio mužjak, koji je u vrtu već pet godina i čuvara poznaje.

„Dramu je video drugi čuvar tigrova koji je u poslednjem trenutku zatvorio ispust ; sprečio da tigar pobegne napolje u vrt“, kazao je Ratajščak dodajući da je tragedija mogla da bude veća.

U tom poljskom zoološkom vrtu koji ove godine slavi 150. godišnjicu osnivanja incidenti su retki, a u poslednjem je pre nekoliko godina medved uvukao u kavez neopreznog ;radnika i odgrizao mu deo stopala.