EU odobrila vojne akcije protiv krijumčara ljudi

Svet 14. sep. 201511:46 > 11:50
Podeli:
Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis

Članice EU usvojile su plan o preduzimanju vojne akcije protiv trgovaca ljudima na Mediteranu, koji podrazumeva zaplenu i uništavanje brodova kako bi se razbile mreže švercera u Libiji, prenosi AFP, pozivajući se na neimenovane izvore.

EU je pokrenula prvu fazu prikupljanja obaveštajnih podataka u okviru operacije NavForMed još u julu, ali sada će imati dozvolu da zaustavlja i ukoliko je potrebno unišava brodove kojima su hiljade migranta rizikujući živote stizale do Evrope.

„Ispunjeni su uslovi za pokretanje nove vojne faze,“ rekao je jedan evropski diplomata AFP-u.

Odluka je doneta u trenutku kada ministri unutrašnjih poslova članica EU treba da se sastanu u Briselu kako bi pokušali da dogovore kvote za preraspodelu ogromnog priliva izbeglica koji beže od rata i nereda na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Mnoge članice EU nisu bile spremne da preduzmu snažniju akciju protiv trgovaca ljudima strahujući da će se uplesti u sukobe u Libiji gde se od smene Muamera Gadafija 2011 rivalske frakcije bore za kontrolu nad zemljom.

Ipak, lideri EU se složili da je potreban mnogo snažniji odgovor, uključujući upotrebu sile, posle nesreće u aprilu kada se kod obala na jugu Italije utopilo više od 700 migranta.

Druga faza operacije NavForMed još uvek je ograničena na akcije u međunarodnim vodama. Trehca faza će uključiti vojnu akciju protiv švercera unutar teritorijalnih voda Libije s ciljem da se njihovi brodovi i mreže unište još pre nego što isplove. Taj korak će s obzirom na povećani rizik zahtevati najmanje rezoluciju Saveta bezbednosti UN a poželjno bi bilo i odobrenje libijske vlade.

Napori EU da pomogne u formiranju vlade nacionalnog jedinstva u Libiji koja bi mogla da da takvo odobrenje za sada nisu urodili plodom premda je specijalni izaslanik UN Bernardo Leon tokom vikenda rekao da je učinjen izvestan napredak.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od 350,000 ljudi je do prešlo Mediteran u nastojanju da se domogne Evrope, a do sada je poginulo gotovo 3.000 migranata.