Rumunija ne prihvate kvote za prijem izbeglica

Svet 10. sep. 201513:39 > 13:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Rumunija neće prihvatiti nove kvote Evropske komisije za prijem izbeglica, izjavio je danas predsednik te zemlje Klaus Johanis.

Rumunija je već primila 1.785 izbeglica, ali bi prema novom predlogu Evropske komisije trebalo da primi ukupno 6.351 osobu, što u Bukureštu smatraju neprihvatljivim. Johanis je rekao da će rumunski ministar unutrašnjih poslova u ponedeljak otputovati u Brisel kako bi razmotrio to pitanje. 

„On ima mandat da kaže da nema šanse da Rumunija pristane na obavezujuće kvote“, dodao je Johanis.

Predsednik Rumunije optužio je EU da pokušava da rasporedi migrante na birokratski način bez konsultacija sa zemljama članicama.

Evropski parlament podržao je danas plan predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o razmeštanju još 120.000 izbeglica u zemljama članicama Unije.  Podrška parlamenta je očekivana ali ima malo uticaja na ovlašćenja zemalja članica koje takođe moraju da podrže juče predstavljeni plan. 

Ministri EU održaće u ponedeljak vanredni sastanak na tu temu, dok je nekoliko istočnih EU zemalja već izrazilo neslaganje sa predloženim obavezujućim kvotama za izbeglice.