Češka: Rusija može da pomogne da se reši problem izbeglica

Svet 06. sep 201513:48 > 13:51
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Rusija može odigrati značajnu ulogu u rešenju izbegličke krize u EU, izjavio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

On je rekao da, kao posrednik, Rusija može iskoristiti svoj uticaj kako bi se što pre okončao oružani konflikt u Siriji, prenosi Tass.

„Okončanje konflikta u Siriji je jedan od ključnih preduslova za rešenje migrantske krize. Neophodno je uključiti Rusiju u međunarodne napore čiji je cilj završetak rata u Siriji“, kazao je Sobotka.

Sirijski lider Bašar al Asad i njegova vlada, prema mišljenju Sobotke, trebalo bi da postanu aktivni učesnici u rešenju sirijske krize.

Češki premijer smatra da Rusija može da ima znatan uticaj na stav zvaničnih vlasti u Damasku.

On je, takođe, kritikovao bivšeg češkog predsednika Vaclava Klausa zbog inicijative da se bori protiv ilegalnih migranata, navodi Tass.

Bivši češki predsednik pokrenuo je u subotu peticiju protiv izbeglica, u kojoj zahteva da vlada kategorično odbije pritisak nekih članica Evropske unije da se izbeglice preraspodele, a da Češka počne da brani svoje granice, uz pomoć policije i vojske po svaku cenu.

„Nije nam potrebna takva peticija. Potrebni su nam odlučni koraci na nivou EU da rešimo krizu“, rekao je Sobotka.

Predsednik Češke Miloš Zeman podržao je, s druge strane, Klausovu peticiju. „Ta inicijativa sadrži iste ideje o kojima ja sve vreme govorim. Mislim da se u tome ;sa Vaclavom Klausom slažem“, kazao je Zeman.