Ban Ki Mun zaprepašćen varvarstvom Islamske države u Palmiri

Svet 25. avg. 201509:07 > 09:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je zaprepašćen izveštajima da su ekstremisti Islamske države uništili hram u drevnom sirijskom gradu Palmiri i ubili čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, Kaleda Asada.

„Ovi varvarski napadi terorista pridružili su se dugačkoj listi zločina počinjenih u poslednje četiri godine u Siriji protiv njenog naroda i nasleđa“, naveo je Ban u saopštenju.

Ban je pozvao vlade sveta da se „ujedine i neodložno deluju da bi se zaustavile ove terorističke aktivnosti“, prenela je agencija AFP.

Ekstremisti su u nedelju eksplozivom digli u vazduh hram Balšamin u Palmiri.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneskoa.

Pre nekoliko dana, pripadnici ID pogubili su u Palmiri čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, bivšeg direktora arhitektonsko-istorijskog kompleksa, 82-godišnjeg Kaleda Asada, kojem su odsekli glavu.

Članovi porodice rekli su da je Asadovo obezglavljeno telo bilo vezano za antički stub na centralnom trgu Palmire. Pre ubistva, Asada su nekoliko nedelja mučili.