Češki premijer traži da EU pomogne Balkanu oko izbeglica

Svet 24. avg. 201512:35 > 12:40
Podeli:
Izvor: AFP/Kenzo Tribouillard

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je da Evropska unija ne može da pobegne od izbegličke krize koja ugrožava temelje slobode kretanja u Evropi i da mora da sarađuje sa tranzitnim zemljama izbeglica koje putuju ka Evropi.

Sobotka je na godišnjem savetovanju čeških ambasadora u Pragu predložio da se održi posebna međunarodna konferencija o izbeglicama sa zemljama Balkana i Turskom. „Ključno za rešenje situacije jeste svest da su problemi migracije problem svih nas. Taj izazov ne možemo da izbegnemo. A u igri je mnogo – čitav sistem šengenske saradnje i slobodnog toka ljudi u okviru Unije, dakle jedan od temelja evropske integracije“, kazao je Sobotka.

Češki premijer založio se za to da Evropa daleko veću pažnju posveti uzrocima izbegličke krize i da nastoji da pomogne da se stabilizuju regioni iz kojih izbeglice dolaze, a takođe da sarađuje više i efikasnije i sa tranzitnim zemljama.

„Moramo da učinimo da naša politika vraćanja imigranata bude efikasnija i takođe i naša ;zaštita granica. Neophodno je da o problemima razgovaramo i sa zemljama iz kojih dolaze i sa tranzitnim zemljama“, rekao je Sobotka.

On je rekao da je za zaustavljanje talasa izbeglica najvažnije da se okončaju ratni sukobi u Siriji i Libiji, a kako je naglasio, EU mora da ima jasni trajni prioritet – mir u svom susedstvu.

Češki premijer je pozdravio to što će na narednom samitu o problemu izbeglica učestvovati afričke zemlje, a dodao je da bi bez sumnje trebalo organizovati takvu konferenciju i sa balkanskim zemljama i Turskom.

Podrška integraciji Zapadnog Balkana u EU

Sobotka je naglasio da EU mora da nastavi da pomaže zemljama Zapadnog Balkana da napreduju dalje u evrointegraciji, ocenivši da je značaj toga sada posebno pokazala izbeglička kriza.

Po oceni Sobotke upravo stabilnost Zapadnog Balkana je ključna za bezbednost i prosperitet EU, a posebnu podršku u pripremi za brzi ulazak u EU po njegovom mišljenju zaslužuju Srbija i Crna Gora.

„Samo potpunom integracijom Zapadnog Balkana sprečićemo da region ponovo ne upadne u virove nacionalne i međuetničke netolerancije. Cenim dosadašnji napredak kandidatskih zemalja u pripremama za članstvo. Pre svega Srbija i Crna Gora su obavile veliki deo posla i zaslužuju našu podršku“, kazao je Sobotka.

Zapadni Balkan po rečima premijera Sobotke ostaje prioritet Češke i u njenom predsedavanju Višegradskom grupom.

Specijalni gost redovnog savetovanja čeških ambasadora od 24. do 28. avgusta u Pragu je šef francuske diplomatije Loran Fabijus koji je sinoć sa svojim domaćinom, ministrom spoljnih poslova Češke Lubomirom Zaoralekom razgovarao o izbegličkoj krizi i o problemima Makedonije i drugih tranzitnih zemalja izbeglica na balkanskoj trasi.