Žan Mari Le Pen isključen iz Nacionalnog fronta

Svet 20. avg. 201522:18 > 22:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Osnivač francuskog ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta, Žan-Mari Le Pen, isključen je iz svoje partije nakon saslušanja u disciplinskom postupku.

Odluka je saopštena posle tročasovnog saslušanja u osmočlanom Izvršnom birou stranke gde se Le Pen branio od 15 optužbi kojima rukovodstvo stranke tvrdi da joj je njen osnivač naneo štetu javnim izjavama. 

U središtu spora su bile Le Penove ekstremne ksenofobične izjave protiv doseljavanja stranaca u Francusku, negiranje značaja nacističkog ubijanja Jevreja u gasnim komorama, ali i to što je oštro kritikovao svoju ćerku – predsednicu stranke i njen tim. 

Predsednica Nacionalnog fronta, Marin Le Pen koja se nada kandidaturi za prvu predsednicu Francuske na izborima 2017. godine, još od 2011, od kada je na čelu stranke, pokušava da očisti partijski identitet od pečata svog oca koji je do večeras bio počasni doživotni predsednik te partije. 

Kako je navedeno u saopštenju, izvršni biro je „razmatrao i odlučio… da isključi gospodina Žan-Mari Le Pena iz Nacionalnog fronta“.  Le Penov advokat, Frederik Žoašen izjavio je da je odluka partije „političko ubistvo“.

Međutim, sam Le Pen je posle sastanka rekao o članovima Izvršnog biroa: „Ne smatram ih sudijama – ja ih izuzimam od toga, već ih smatram drugovima u borbi“. 

„Rekao sam im da se nadam da ova epizoda… može ; biti korak ka ponovnom ujedinjenju Nacionalnog fronta“, dodao je on.