Niko ne može da ugrozi Merkelovu na izborima

Svet 19. avg. 201515:45 > 15:51
Podeli:
Izvor: AFP/Patrik Stollarz

Nemci bi, kada bi direktno mogli da biraju kancelara, želeli da na tom mestu vide Angelu Merkel, a čak i simpatizeri socijaldemokrata bi njoj dali više glasova.

Oni bi pre glasali za Merkelovu nego za šefa svoje Socijaldemokratske partije Zigmara Gabrijela, pokazala je anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja “Forsa“.

Nemci, njih 55 odsto bi, kada bi direktno mogli da biraju kancelara, glasali za Merkelovu, pokazala je anketa, sačinjena za magazin “Štern“ i televiziju “RTL“.  Prema toj anketi bi potencijalni “izazivač“ Merkelove, vicekancelar i šef SPD Gabrijel dobio od Nemaca svega 12 odsto glasova i izgubio od nje čak i među tradicionalnim biračima i simpatizerima SPD. 

Za Merkelovu bi, naime, glasalo 37 odsto članova i simpatizera SPD, dok bi Grabijerlu njih 34 odsto dalo svoj glas, pokazuje ova anketa. Demohrišćani, Merkelove bi dobili 43 odsto, a SPD 23 odsto glasova, dok bi sada opozicione partije Zeleni i Levica dobile po deset odsto glasova, kada bi u nedelju bili savezni izbori. 

Liberali, kojima je pečat dao bivši šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer a nekada vodio, takođe bivši šef diplomatije Gvido Vestervele, ni ovaj put ne bi uspeli da uđu u Bundestag, pokazala je anketa, prema kojoj bi za tu stranku glasalo četiri odsto Nemaca. 

Liberale sada vodi mladi i rečiti Kristijan Lindner.Oni su 2013. godine na saveznim izborima po prvi put u posleratnoj istoriji ostali vanparlamentarna stranka.