Nova eksplozija u Bangkoku, strahuje se da su meta turisti

Svet 18. avg 201507:28 > 16:15
Podeli:
Izvor: Reuters/Athit Perawongmetha

Dan pošto su u eksploziji u centru Bangkoka poginule 22 osobe, među kojima i osam stranih turista, danas je na trajektnom pristaništu došlo do nove eksplozije u kojoj niko nije povređen, saopštila je policija, demantujući navode da je danas bila još jedna eksplozija.

Bilo je izveštaja o još jednoj eksploziji, samo nekoliko sati kasnije, a eksplozivna naprava navodno je bačena sa mosta blizu železničke stanice u prestonici, izvestio je AFP, pozivajući se na policijske izvore. Tajlandska policija je, međutim, kasnije povukla informaciju o drugoj eksploziji blizu stanice, navodeći da se ona nije dogodila.

„Došlo je do greške. Govorili smo o istom incidentu kod pristaništa Sathorn. Blizu je metro stanica, ali bila je samo jedna eksplozija“, rekao je predstavnik policije novinarima, javio je Tas.

Zamenik šefa policije Pravut Tavornširi je rekao da je eksplozivna naprava bačena sa mosta Taksin na reci Čao Praja, ali je pogodila stub i pala u kanal. On je dodao da veruje da je počinilac želeo da baci bombu na pešačku stazu koja vodi do pristaništa, ali je promašio, navela je Raša tudej. U eksploziji nije bilo povređenih.

Nema još čvrstih dokaza da je današnja eksplozija povezana sa jučerašnjim, ali, kako prenosi Telegraf, ima znakova koji ukazuju na to da bi ovo mogao da bude početak jedne orkestrirane kampanje usmerene prvenstveno na turiste i trgovinske delove grada.

Uostalom, to tvrde i predsednik Vlade Tajlanda i ministar odbrane.

Premijer Tajlanda Prajat Čan-oča je u poslednjem obraćanju javnosti rekao da će Tajland učiniti sve kako bi zaštitili bezbednost svojih građana i stranaca. On je naveo da će vlada ubrzati napore kako bi se pronašli počinioci.

Policija je objavila da je u jučerašnjem napadu stradalo pet državljana Tajlanda, dva Kine, dva Malezije, jedan iz Singapura.  Za osam osoba se ne zna nacionalnost. 

Jedna osoba osumnjičena

Premijer je izjavio da je jučerašnja eksplozija kod hinduističkog hrama u Bangkoku najgori napad ikada izveden u toj zemlji. Policija istražuje jednog osumnjičenog, naveo je on ranije danas.

Prema poslednjim informacijama, u napadu koji se dogodio u ponedeljak oko 19 sati po lokalnom vremenu, poginula su najmanje 22 čoveka. Među žrtvama ima i stranih državljana. Kako je policija saopštila juče, zna se da među stradalima ima građana Kine. Povređeno je oko 120 ljudi.

Naime, radi se o mestu koje je prilično frekventno, jer hram posećuje veliki broj turista. Takođe, u blizini se nalaze najveći hoteli u tom gradu, i ogromni šoping molovi. Eksplozija se dogodila i u vreme kada je na ulicama dosta ljudi, s obzirom na to da su se mnogi vraćali s posla.

Podsetimo, dve bombe su eksplodirale, dok je jedna deaktivirana.

Premijer Tajlanda je rekao da napadači nisu identifikovani, ali da postoji jedan osumnjičeni, koga su „uhvatile“ sigurnosne kamere, i koga policija istražuje. 

Ranije je bilo samo manjih napada bombom, ali ovaj je imao za cilj nevine živote, rekao je on. „Oni žele da unište našu ekonomiju, naš turizam“, kazao je Čan-oča.

Reporter BBC javlja da je mesto gde se dogodio napad puno sigurnosih kamera, i da svi koji ih poseduju predaju snimke vlastima.

U znak počasti prema žrtvama, Google na Tajlandu je stavio sveću na pretraživač:

Izvor : Google

Snimak jučerašnje eksplozije kod hrama:

https://youtube.com/watch?v=snwcKiDjrRQ