Hilari Kliton: Nije Obama kriv za ISIS, nego Buš

Svet 15. avg. 201520:20 > 21:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mike Blake

Kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton oštro je u subotu odgovorila na optužbe svog republikanskog rivala Džeba Buša da je politika aktuelnog predsednika Baraka Obame u Iraku stvorila nesigurnost koja je dovela do uspona Islamske države.

Hilari Klinton, koja je u Obaminoj administraciji obavljala funkciju državnog sekretara, uprla je prst u brata Džeba Buša, bivšeg predsednika SAD-a Džordža Buša mlađeg, koji je 2003. pokrenuo invaziju na Irak i kasnije takođe potpisao sporazum o povlačenju američkih snaga iz te zemlje, preneo je Rojters.

„Smatram da je pomalo čudno što Džeb Buš preuzima rizik da brani postupke svog brata u Iraku. Ali kad već to radi, trebalo bi da predstavi čitavu situaciju. A čitava situacija, kao što znate, obuhvata i sporazum koji je Džordž Buš sklopio sa vladom iračkog premijera Nurija al-Malikija, prema kojem je kraj 2011. određen kao rok za povlačenje američkih snaga“, izjavila je Hilari Klinton.

Džeb Buš, vodeći kandidat Republikanske stranke za nominaciju na izborima 2016. godine, izjavio je 12. avgusta da Hilari Klinton mora da deli krivicu zbog ekspanzije Islamske države.

Buš je ocenio da je Klinton kao državna sekretarka, zajedno sa predsednikom SAD Barakom Obamom, donela lošu odluku o preranom povlačenju snaga iz Iraka koje su delovale „herojski i briljantno“ od 2007. godine.