Grčki parlament usvojio predlog zakona za treći paket pomoći

Svet 14. avg 201509:23 > 18:24
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP Photo/Thanassis Stavrakis

Grčki poslanici usvojili su predlog zakona o trećem paketu pomoći posle više odlaganja i neslaganja među članovima vladajuće partije Siriza.

Rasprava u parlamentu je trajala celu noć, a poslanici su glasali jutros, nekoliko sati uoči sastanka ministara finansija zemalja evrozone, koji treba da razmotre dogovor Atine i međunarodnih kreditora.

„Doneli smo bolnu odluku o odgovornosti i napravili korak nazad“, kazao je grčki premijer Aleksis Cipras dodajući da su odlučili da „ostanu živi umesto da počine samoubistvo i žale se kako je to nepravedno“.

Mnogi poslanici iz partije premijera Aleksisa Ciprasa su se tokom rasprave usprotivili vladi, optužujući je da nije ispunila obećanja data pre parlamentarnih izbora.

„Stidim se zbog tebe. Nemamo više demokratiju već diktaturu evrozone“, rekao je bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis uoči glasanja.

MMF: Prvo potez EU, pa pomoć

Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio je da želi da evropski partneri Grčke donesu odluku o paketu mera za smanjenje grčkog dužničkog tereta pre nego što fond odluči da li će učestvovati u trećem paketu finansijske pomoći Atini.

„U periodu koji je pred nama, želimo da sarađujemo sa grčkim vlastima na detaljima programa. Smatramo da evropski partneri Atine treba da donesu odluku o ublažavanju dužničkog tereta Grčke, koje bi dug te zemlje učinilo održivijim“, rekla je zvaničnica MMF-a Delija Velkulesku, a prenela agencija Frans pres.

Velkulesku je dodala da će MMF razmotriti učešće u novom paketu pomoći Grčkoj kada Atina preduzme korake na polju reformi, a evropska strana na polju smanjenja grčkog dužničkog tereta.