Azilanti uhapšeni zbog napada u Ikei

Svet 11. avg. 201511:36 > 11:45
Podeli:
Izvor: TANJUG/ AP Photo/ Peter Kruger/TT

Jedan od dvojice osumnjičenih za napad nožem u prodavnici IKEA u Švedskoj demantovao je umešanost u taj zločin, dok je drugi u kritičnom stanju, saopštili su švedski zvaničnici.

Švedska policija saopštila je da su dva muškarca osumnjičena za napad u Ikeinoj radnji u Vesterosu, kada su poginule dve osobe, rođeni u Eritreji i da žive u obližnjem centru za azil, dodajući da motiv napada još nije poznat.

U napadu koji se dogodio juče oko podneva u gradu Vesterosu, ubijeni su jedna 55-godišnja žena i njen 28-godišnji sin, navela je policija.

Policijski službenik Per Agren je rekao da izgleda da „politički motivi nisu uključeni“, kao i da napadači nisu poznavali žrtve, dvadesetosmogodišnjeg Šveđanina i njegovu pedesetpetogodišnju majku. Agen je rekao novinarima da osumnjičeni nisu od ranije poznati policiji, odbijajući da govori o detaljima napada.

Švedski list „Aftonbladet“ je, u međuvremenu, izvestio da su dvojica osumnjičenih izbeglice, koji su živeli u istom centru za azilante, ali policija nije mogla da potvrdi tu informaciju, preneo je AFP.

Mediji su, takođe, javili da su žrtve bile sa severa Švedske i da su u Vesteros došli u posetu rođacima.

Policija je u ponedeljak opisala napad koji se dogodio u odeljku IKEA za kuhinjsko posuđe kao „ludački incident“, a osumnjičeni su uhapšeni ubrzo nakon napada.

Jednog od njih (23), policija je oborila na zemlju na autobuskoj stanici ispred prodavnice, dok je drugog (36), pronašla sa ranama nanetim nožem unutar radnje.

Za sada nije poznato kako je osumnjičeni zadobio te povrede, navela je policija, a istražitelji tek treba da utvrde njihovu međusobnu vezu.

List „VLT“ piše, pozivajući se na izvore iz policije, da „deluje da su osumnjičeni uzeli noževe sa polica“ prodavnice.

Prodavnica je evakuisana nakon napada i danas je bila zatvorena, što će biti do daljeg, navela je francuska agencija.