Veto Češke na preporuku EU da se ne ide na paradu u Peking

Svet 04. avg 201509:59 > 10:15
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/olddocks

Češka je zbog namere predsednika Miloša Zemana da u septembru učestvuje u proslavi kraja Drugog svetskog rata u Kini, jedina stavila veto i minirala solidarnu preporuku Evropske unije da se najviši evropski zvaničnici ne pojave u Pekingu gde će biti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

EU je htela da usvoji preporuku da najviši zvaničnici igonorišu i proslavu u Pekingu kao što su ignorisali proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata u Moskvi, prvenstveno zbog velike vojne parade na kojoj će biti i ruski vojnici, a takođe zbog tenzija Kine i Japana koji je evropski saveznik.

„Znali smo da naš predsednik želi da ide u Kinu na proslavu i da će otići. Morali smo zato da odbijemo koordinirani stav“, potvrdila je za današnje Hospodaržske novini portparol češkog Ministarstva spoljnih poslova Mihaela Lagronova da je Češka minirala vetom preporuku da se proslava u Pekingu ignoriše.

Portparol češkog predsednika Jirži Ovčaček kazao je da za sada ne zna da li će predsednik Zeman ignorisati vojnu paradu kao što je to nakon žestokih kritika u domovini i sa Zapada učinio u Moskvi 9. maja.

„Kada se bude znao program, videćemo“, kazao je Ovčaček.

Vojnu paradu ignorisali su zajedno predsednik Zeman i slovački premijer Robert Fico, kako uz predsednika Kipra ne bi bili jedini visoki predstavnici članica EU pred kojima defiluju ruski tenkovi, pošto je većina šefova država i vlada EU bojkotovala celu proslavu u Moskvi zbog aneksije Krima i podrške Kremlja proruskim separatistima u Ukrajini.

Predsednik Zeman pristao je tada da bojkotuje paradu kao kompromis pošto je insistirao da bi bojkotovanje cele proslave bila uvreda za onih skoro 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobađajući veći deo Čehoslovačke od Hitlerovih nacista.

Češki predsednik posetio je Kinu prošle jeseni bez obzira na oštre kritike u Češkoj da stavlja ekonomske interese zemlje iznad podrške ljudskim pravima i izbegava da kritikuje Kinu kada ljudska prava krši.