Haos u Burkini Faso: Predsedniku malo 27 godina na vlasti

Svet 30. okt 201422:39 > 22:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Joe Penney

Predsednik Burkine Faso Blez Kompaore proglasio je vanredno stanje i obećao pregovore sa opozicijom, pošto su demonstranti provalili u parlament i zapalili ga uoči glasanja da li će se predsedniku, posle 27 godina vlasti, dozvoliti novi mandat, javio je lokalni radio.

„Proglašeno je vanredno stanje širom nacionalne teritorije. Komandant oružanih snaga nadležan je za sprovođenje ove odluke koja odmah stupa na snagu“, pročitao je spiker na lokalnom radiju „Radio Omega FM“, prenela je agencija Rojters.

Na radiju je dalje pročitano da je predsednik danas raspustio vladu kako bi se stvorili uslovi za promenu.

Izvor : REUTERS/Joe Penney

„Pozivam lidere opozicije da stave tačku na proteste. Obećavam da ćemo od danas biti otvoreni za razgovor sa svim akterima da se okonča kriza“, navodi se u saopštenju.

Pre toga je na hiljade demonstranata izašlo na ulice glavnog grada ove zapadnoafričke države, koja je poznata po relativnoj stabilnosti i privrednom rastu u tom nestabilnom regionu.

Tenzije su porasle uoči glasanja o zakonu kojim bi se izmenio ustav tako da predsednik Kompaore sledeće godine može ponovo da se kandiduje na izborima, dok demonstranti smatraju da je „27 godina na vlasti dovoljno“.