Šta sve "škripi" u dvojcu Merkel – Šojble?

Svet 22. jul 201512:49 > 12:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemački kancelar Angela Merkel se, po tradiciji, odmah posle otvaranja Vagnerovog letnjeg festivala u Bajrojtu, najverovatnije sprema na pešačenje Južnim Tirolom, a njen ministar finansija Voflgang Šojble za letovanje na nemačkom ostrvu Zilt, što im je potrebno ne samo kao pauza od grčke krize, već i da se malo odmore jedno od drugog, ocenjuju dana

„Mala pauza između njih ne može u ovom momentu da šteti“, ocenjuju mediji, navodeći da će, međutim mir, ako ga uopšte bude i bilo, trajati kratko i biti lažan, pošto grčka drama ne poznaje pauzu.

Mir će biti takav i jer bi najkasnije krajem avgusta trebalo da se održi nova sednica Bundestaga o Grčkoj, a s time i obnova `ustanaka` među demohrišćanima, tako da će, kako se procenjuje, ljutnja ponovo pripretiti odnosima Merkel-Šojble.

„To bi bila ljutnja, koja već šteti ukupnoj statici vlade i koja bi, u najgorem slučaju, mogla da se okonča velikim praskom“, ocenjuju analitičari.

Sam Šojble, siva eminencija, najstariji član vlade i jedini koji se neprekidno od pada Berlinskog zida do danas drži na vladinim funkcijama, najavio je i mogućnost ostavke zbog grčke krize u čijem jeku on traži privremeni, najmanje petogodišnji, `grekzit`, na šta je Merkelova u jednom intervjuu za ARD, kako ocenjuju analitičari, pomalo nervozno reagovala.

Ona je zahtevala kraj debate o izlasku Grčke iz evrozone i tražila pregovore, podsećaju mediji, postavljajući pitanje da li će to njeno `dosta` ostaviti utisak na moćnog šojblea i kako će ići dalje.

Politički magazin „Špigel“ daje tri moguća scenarija nastavka odnosa Merkelove sa, među Nemcima i demohrišćanima omiljenim šojbleom i piše o mogućnosti da on podnese ostavku, ona ode ili da nastave zajedno.

„Merkelova ne sme sebi da priušti ostavku Šojblea“

Ako bi Šojble podneo ostavku, situacija bi tada bila komplikovana, ocenjuje magazin. I sam Šojble, za koga se kaže da rado koketira sa svojom dugom karijerom, veruje da samo on ima uvid u sve o Grčkoj i svestan je toga da ga većina Nemaca i demohrišćana voli zbog njegovog čvrstog stava, zna da bi posledice njegove ostavke bile drastične, piše ovaj magazin.

Merkelova bi bila u teškim turbulencijama, a takođe i vladajuća koalicija, a još uvek odlični izgledi za demohrišćane na sledećim izborima bi se dramatično mogli pogoršti.

Da bi Šojble to uzeo u obzir radi ličnog zadovoljstva jeste neverovatno, a iz istih razloga ni Merkelova njega ne može jednostavno izbaciti, ako njegove ispade ne bude mogla da prihvata. Previše je popularan njen „ministar za kasu“, ne samo među narodom, već i demohrišćanima i ta opcija je, kako se navodi, malo verovatna.

Kao opcija sa veoma malom verovatnoćom bila bi da Merkel kaže da joj je svega dosta, dok bi kao veoma verovatna varijanta bila da njih dvoje nastave dalje da rade.

Između njih opasno `škripi` ali sve govori u prilog tome da će njih dvoje profesionalaca u politici sada prvo na odmor, a onda dalje kao i do sada, ocenjuje ovaj politički magazin.

Merkelova će pokušavati da održi zajedno Evropu, ali sa gubitkom autoriteta, kada je u pitanju Šojble, mora živeti, navodi magazin. „Ona, jednostavno, ne može sebi priuštiti ostavku Šojblea – on, do duše, može bez nje, ali ne i ona bez njega“, ocenjuje magazin i piše da je, ko zna, možda Šojble tako prijateljski da bi ubuduće malo euforičnije mogao zastupati liniju Merkelove i manje jasno pokazivati skepsu.