Rusija kritikovala upozorenje EU u vezi sa Ukrajinom

Svet 30. okt 201408:41 > 08:58
Podeli:
Izvor: Freeimages/Geims

Zvanična Moskva oštro je kritikovala saopštenje Evropske unije da neće priznati rezultate lokalnih izbora koje na istoku Ukrajine predstojećeg vikenda organizuju proruske snage, upozoravajući da bi nepriznanje tog glasanja moglo da ugrozi već ionako krhko primirje na tom području.

EU i Ujedinjene nacije upozorile su da bi izbori u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk, koje su proruske snage zakazale za 2. novembar, mogli da ometu mirovni proces u toj zemlji.

„Oštro osuđujemo izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da će Rusija priznati rezultate izbora“, saopštio je zvanični Brisel.

„Glasanje (u Donjecku i Lugansku), ozbiljno će ugroziti protokol i memorandum iz Minska, koje bi hitno i u potpunosti trebalo sprovesti u praksi“, saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ukazavši na mirovni sporazum koji su Kijev i predstavnici proruskih snaga potpisali 5. septembra.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je na to odgovorilo da sporazum iz Minska predviđa održavanje lokalnih izbora na teritoriji koju kontrolišu proruske snage između 19. oktobra i 3. novembra.

Lavrov je juče izjavio da Rusija planira da prizna rezultate izbora koje će sledećeg vikenda organizovati proruske snage na istoku Ukrajine.

„Očekujemo da će izbori biti održani kako je i planirano, a mi ćemo naravno priznati rezultate“, rekao je Lavrov u intervjuu ruskom dnevnom listu „Izvestija“.