Mađarska traži da EU organizuje konferenciju o migrantima

Svet 20. jul. 201516:19 > 16:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

Mađarska je na zasedanju šefova diplomatija Evropske unije u Briselu predložila da se u Budimpešti održi konferencija na visokom političkom nivou u cilju rešavanja "sve većih izazova" s kojima se sučeljavaju države Zapadnog Balkana preko kojih u EU stižu desetine hiljada imigranata.

Šefovi diplomatija su razmotrili gorući ekonomski, socijalni i politički problem priliva samo u prvih šest meseci više od 160 hiljada imigranata koji u EU dolaze najviše iz Sirije, Iraka, Eritreje i afričkih zemalja, ali koji u ogromnoj većini nemaju nikakvih osnova da dobiju politički azil, niti uslova za status ekonomskih doseljenika.

Ministri inostranih poslova EU su zaključili da, pored utanačenog susreta vođa EU i afričkih zemalja radi rešavanja rastućeg problema ilegalne imigracije u Valeti u novembru, razmotre i ponudu Mađarske da se sličan sastanak na visokoj ravni održi i u Budimpešti.

Odluka Mađarske da podigne ogradu duž granice sa Srbijom, da bi se sprečio ulazak ilegalnih imigranata na teritoriju Mađarske, članice šengenske zone bez granica, naišao je na osudu zvaničnika EU.

Prema izvorima ministarskog zasedanja, Mađarska smatra da se problem ilegalne imigracije mora rešavati kao pitanje cele EU, ali i specifičnih rešenja za „zapadnobalkansku rutu“ i tako bi, tvrdi se, htela da kao „vruće tačke“ proglasi Makedoniju i Srbiju, kroz koje iz Grčke, takođe šengenske zemlje, ka Mađarskoj dolazi sve veći talas imigranata.

Ako bi Makedonija i Srbija bile proglašene „vrućim tačkama“, to bi značilo da bi na makedonskim i srpskim granicama morali da se uspostave sabirni centri za popisivanje ilegalnih imigranata koji tad ne bi mogli da neometano nastave put ka Mađarskoj i dalje mahom ka Nemačkoj.

U zaključcima ministarskog zasedanja EU se podvlači da je „bitno važno da se u sklopu šire spoljne i bezbednosne politike EU ojača saradnja sa zemljama porekla i tranzita migranata sa ciljem da se uhvati u koštac sa uzrocima i spreči neregularna migracija, kao i krijumčarenje“.

Takođe s naglašava da se mora odobriti zaštita licima kojima je istinski potrebna međunarodna zaštita, uz poštovanje prava na azil i obezbeđenje delotvornog povratka migranata i ispunjavanja sporazuma sa trećim zemljama koje su preuzele obavezu da prime nazad svoje građane koji su ilegalno došli i nisu dobili azil ili dozvolu boravka u EU.