Asanž spreman da svedoči o špijunaži SAD, Nemci oduševljeni

Svet 20. jul. 201512:55 > 12:59
Podeli:
Izvor: AFP

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž najavio je da je spreman da se kao svedok pojavi pred komisijom Bundestaga za istraživanje američkih špijunskih aktivnosti, što je naišlo na ogromnu podršku opozicije, ali i vladajuće socijaldemokrate smatraju tu ideju interesantnom.

„Asanžova ponuda je odlična“, rekao je poslanik u Bundestagu iz redova opozicione Partije Zeleni Kristijan Štrebele, koji je u Moskvi već posetio i odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena.

Advokat po struci, Štrebele, izrazio je nadu da bi Asanž mogao imati podatke o listama špijunskih ciljeva u Nemačkoj i rekao da nijedan sud takvu ponudu ne bi mogao odbiti.

Asanž je za nemački politički magazin „Špigel“ rekao da želi da podrži parlamentarnu komisiju Bundestaga o istraživanju NSA afere.

„Ako vam bude trebao svedok, radovao bih se, ako biste došli kod mene i postavili mi pitanje“, rekao je Asanž i najavio da bi mogao poslanicima da preda „nezacrnjena“ dokumenta koja je „Vikiliks“ objavio o špijunaži u Nemačkoj.

Iz redova opozicione Levice rečeno je da je za tu partiju svaki dokument dragocen, „kako bi se razjasnili masovno nadgledanje i ilegalna špijunaža NSA u Nemačkoj“.

Kristijan Flizek iz vladajuće Socijaldemokratske partije, koji je zadužen za rad obaveštajnih službi, smatra ovu Asanžovu ideju interesantnom, ali i ukazuje na oprez.

„Svaka osoba koja može doprineti u razjašnjenju špijunske afere, dolazi u obzir da bude svedok. To važi i za Asanža. Mi ćemo u komisiji proveriti mogućnosti susreta. Ja sam za to otvoren“, rekao je Flizek danas za „Špigel onlajn“ i dodao da oni neće odbiti nikakav materijal „samo zato što on potiče od Vikiliksa, već naprotiv“.

Na pitanje šta misli o tome što je, prema navodima Asanža, šef američke obaveštajne službe James Klaper lično izabrao ciljeve za špijunažu u nemačkom vladinom kvartu, Flizek je odgovorio da ga njegovo iskustvo u radu u komisiji pre svega naučilo da je „sve moguće“.