Obeležen Dan Nelsona Mandele

Svet 18. jul 201521:31 > 21:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/Siphiwe Sibeko

U Južnoj Africi je brojnim humanitarnim akcijama obeležen Međunarodni dan Nelsona Mandele, borca protiv aparthejda i prvog demokratski izabranog predsednika te zemlje.

Širom zemlje ljudi su posvetili 67 minuta da pomognu drugima kao simbol 67 godina koliko je Mandela posvetio borbi za ljudska prava, radeći kao advokat, kao politički zatvorenik i kao prvi demokratski izabrani predsednik Južne Afrike.

Volonteri su davali ćebad i knjige, poklanjali igračke siročićima i čistili javne površine, a o svojim aktivnostima su izveštavali na društvenim medijima.

Mandelina udovica Grasa Mašel je ispred Univerziteta u Johanezburgu davala hranu i ćebad napravljena specijalno za tu priliku. Njegova bivša supruga Vini Madikizela-Mandela je u porodičnom restoranu organizovala ručak za starije siromašne žene.

Dan Nelsona Mandele, koji se proslavlja na njegov rođendan, ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN 2009. godine.

Mandela je umro 2013. godine, a UN su naredne godine ustanovile nagradu koja nosi njegovo ime. Nagrada će se svakih pet godina uručivati muškarcu i ženi koji su se posvetili služenju čovečanstvu. Prvi laureati proglašeni su prošlog meseca.