Ko je Volfgang Šojble, "babaroga" evrozone

Svet 17. jul 201520:48 > 20:50
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemac Volfgang Šojble predstavljen je kao "pretnja za Evropu" posle "neimilosrdnog" stava prema Grčkoj što je u raskoraku s rekordnom popularnošću koju uživa taj politički veteran, duboko proevropski orijentisan, ali nimalo spreman da odstupi od pravila.

Šojble (72), doajen konzervativne vlade Angele Merkel, postao je „omražena figura“ za mnoge Evropljane. Njegovo ime se sada povezuje sa s konceptom drakonskih mera ekonomske štednje.

Nemački ministar finansija predstavlja „glavnu pretnju za Evropu“, naveo je portuglaski list Publiko. Predlog o privremenom Grekzitu (izlasku Grčke iz evrozone) doneo je Šojbleu mnogo kritike. Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis ga je optužio da je doveo „Evropu u ćorsokak“.

Rođen 1942. u Friburg-Brizgauu, kod granice s Francuskom, Šojble je jedan od retkih nemačkih političara koji je doživeo Drugi svetski rat, barem kao dete. Od 2010. godine, pravnik po struci, Šojble neumorno radi na održavanju integriteta evrozone, iako mu je zdravlje vrlo krhko pošto je u invalidskim kolicima od 1990. godine.

Izvor : Reuters

Nemilosrdan i ratoboran, Šojble nije birao reči o Grčkoj koja je, opet, izgradila animozitet prema njemu. Njegove izjave poslednjih meseci su izgledale i kao mešavina ličnog i političkog stava prema grčkim zvaničnicima.

Frans pres je ocenio da je poslednjih nekoliko nedelja postao „Babaroga“ evrozone, neprestano držeći lekcije drugima šta treba da rade.

Šojbleov biograf Peter Šulc je jednom prilikom rekao da je Šojble osoba koja najdirektnije iznosi svoje stavove. Bio je pet puta ministar, ali nikada nije imao neke lične ambicije, rekao je Šulc. „Pored nemačkih interesa, Šojble se zalagao za manje zemlje, da Portugalija i baltičke države, uđu u evrozonu. U tim zemljama je veoma poštovan“, naveo je Šulc.

Njegova politička karijera liči na dugu priču o „izneverenom poverenju“. Najpre ga je „izdao“ Helmut Kol, koga nije nasledio. Njegovo ime se pominjalo za šefa države, ali se Angela Merkel ipak opredelila za Joakima Gauka.

„Međutim, to nije uticalo na njegovu besprekornu lojalnost prema njima, a to je dužnost jednog protestanta, jer Šojble jeste duboko religiozan“, zaključio je njegov biograf.