Grčki parlament zaseda, protesti se smiruju

Svet 15. jul 201520:56 > 20:58
Izvor: Reuters

Na protestima protiv mera štednje pred grčkim parlamentom, koji raspravlja o prihvatanju sporazuma s poveriocima, protestanti su se sukobili s policijom, bacivši desetine Molotovljevih koktela na nju. Policija je odgovorila suzavcem.

Na centralnom atinskom trgu Sintagma, okupilo se oko 12.500 ljudi, prenose agencije. Neredi su izbili posle 20.00, u trenutku kada su poslanici u parlamentu počeli raspravu o merama štednje, među kojima je i povećanje poreza na dodatu vrednost i reforma penzijskog sistema.

Tokom protesta zapaljeni su kontejneri i vozila televizijskih ekipa, ali su se demonstranti ubrzo mirno vratili na trg, dok je nekoliko stotina njih ostalo pod policijskim nadzorom, a oko 30 je privedeno.

Proteste su organizovali sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat PAME, levičarska grupa ANTARSYA i omladina Sirize.

Ranije tokom dana hiljade građana izašlo je na ulice Atine u seriji mirnih marševa protiv usvajanja novog dogovora koji spašava Grčku od bankrotstva, ali koji joj i nameće nove i oštrije mere štednje. Protestanti su nosili parole „otkažite sporazum“, „NE politici EU, ECB i MMF-a“.

Sukobi s policijom su bili veoma retki otkad je levičarska Siriza došla na vlast u januaru.

Reuters

Poslanici grčkog parlamenta do ponoći bi trebalo da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći.

Na početku debate u parlamentu, premijer Cipras pozvao je na jedinstvo i poručio poslanicima da podrže zakonske mere kako bi izašli u susret zahtevima poverilaca i da ne dozvole da mere „prođu“ samo zahvaljujući podršci opozicije.

On je rekao i da treba raspraviti da li je dilema postavljena pred vladu – sporazum ili „Grexit“ – na mestu ili nije. „Ako neko misli da je ta pretnja realna, mora da razmotri i posledice nesklapanja sporazuma“, rekao je grčki premijer.

Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz evrozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu.

Poslanici grčkog parlamenta do ponoći bi trebalo da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći.