Niče antimigrantski zid u Mađarskoj, robijaši dižu ogradu

Svet 14. jul 201518:46 > 19:00
Izvor: N1

Na granici sa Mađarskom, danas je nastavljeno raščišćavanje terena na kome će biti podignuta ograda u dužini od preko 150 km, ili antimigrantski zid, kako su nazvale mađarske vlasti.

Ovaj čovek danas zadovoljno trlja ruke. Laslu Torockaju, osnivaču ekstremističkog pokreta „64 županije“ a danas gradonačelniku pograničnog Ašothaloma, podizanjem ograde ispunjena je želja koju je on prvi javno predložio. Na pitanje zašto, Torockai navodi da se trenutno ne dešava migracija ljudi, već, kako kaže, „ubacivanje terorista u pohodu na Evropu“.

„Mislim da je ovo novo osvajanje. Ovde zapravo ne pričamo o migraciji, i ne samo o izbeglicama. Zato nam je potrebna ograda“, kaže gradonačelnik Ašothaloma Laslo Torockai.

Nedaleko od Aštohaloma, vidimo „osvajače“ koje Torockai pominje.

„Veliki problemi su u Siriji… Zato sam ovde“, kaže Amhmed.

N1

Ovi ljudi su od ekipe N1 saznali da su na teritoriji Mađarske, kao i da na svega nekoliko kilometara od njih mađarska vojska podiže ogradu. Radovi na probnoj verziji dugoj 150 metara biće završeni do kraja nedelje, a kako nam je rekao direktor javnog preduzeća koje zapošljava zatvorenike, upravo robijaši će graditi elemente.

„Biće izgrađeno 50 metara drvene ograde, a ostalo će biti od metala. Elementi će biti isporučeni do petka, biće odabrana najbolja verzija, a nakon toga, zatvorenici će izgraditi i ostatak ograde“, objasnio je Laslo Nađ, BV Holding kft.

A sa druge strane granice, u Subotici, vlast traži proglašenje vanredne situacije kako bi pomogli velikom broju migranata koji svakodnevno pristižu. Tek pre nekoliko dana migrante je počeo da obilazi i Crveni krst.

Jedini koji im svakodnevno pomaže od početka krize je lokalni aktivista Tibor Varga. On kaže da država pomaže u zakonskim okvirima, ali da će podizanje ograde doneti velike probleme, pogotovo zimi.

Opširnije u prilogu Miodraga Sovilja.