Mogerini: Očekujem od BiH punu istragu o napadu na Vučića

Svet 11. jul 201515:00 > 19:04
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila je danas izraze solidarnosti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog napada na njega u Potočarima, a više evropskih funkcionera osudilo je napad.

Šaljem izraze solidarnosti Vučiću koji je iskazao hrabrost odlazeći u Srebrenicu. Mir se može postići jedino pomirenjem“, napisala je Mogerini na svom tviter nalogu.

Visoka predstavnica zatražila je, u ime EU, temeljnu istragu napada na premijera Srbije.

Očekujemo da vlasti Bosne i Hercegovine da sprovedu punu istragu”, poručila je Mogerini u saopštenju za medije i istakla da je napad narušio duh komemoracije za žrtve Srebrenice.

Komesar za proširenje Johanes Han, generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland i poslanica Tanja Fajon osudili su napad kamenicama na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije za srebreničke žrtve u Potočarima.

Osuđujem današnji napad na premijera Vučića. Potočari bi trebalo budu mesto za promišljanje i pomirenje, a ne za nasilje“, napisao je Jagland na svom tviter nalogu.

Komesar Han je putem svog naloga tu poruku retvitovao a nešto ranije danas i napisao da komemoracija predstavlja pružanje ruke i da se dostojanstvo i poštovanje moraju očuvati.

 Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je i sama prisustvovala komemoraciji, poručila je da se gnuša napada. „Moramo da koristimo reči, a ne kamenje“”, poručila je ona preko tvitera.

Vučić je prisustvovao danas komemorativnom skupu u Potočarima, ali je u jednom trenutku napadnut kamenicama, cipelama i flasama s vodom. Premijer je pogođen kamenom u glavu, a naočare slomljene.

Policija je intervenisala i sukobila se sa napadačima, a srpska delegacija je evakuisana.