Grčki parlament odobrio Ciprasov plan, kreditori zadovoljni

Svet 11. jul 201507:55 > 07:59
Izvor: Tanjug, AP Photo/Thanassis Stavrakis

Grčki parlament odobrio je rano jutros plan reformi za rešavanje dužničke krize koji je predložio premijer Aleksi Cipras.

Parlament je ovlastio Cirpasa i igrčku delegaciju da zaključi sporazum sa kreditorima po uslovima predlozenim planom, prenose agencije.

Za tekst zakona o pregovorima i postizanju sporazuma o kreditu sa Evropskim mehanizmom stabilnosti (ESM), glasalo je 251 poslanika, a 32 su bila protiv, dok je osam glasalo samo sa „prisutan“, objavio je potpredsednik parlamenta Aleksis Mitropulos, prenosi agencija ANA.

Vladajuća koalicija Sirize i Anela odobrila je Nacrt zakona, zajedno sa predstavnicma Nove demokratije, Potamija i PASOK-a, dok su Zlatna zora i Komunistička partija glasale protiv.

Trojka zadovoljna predlogom

Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond dali su pozitivan odgovor za zahtev grčke vlade da započne pregovore o novom paketu kreditne pomoći Atini.

Prema neimenovanom izvoru agencije Rojters, institucije poznatije kao „trojka“ dobile su plan grčke vlade sa zahtevom da otvore pregovore o finansijskoj pomoći, a njihovim preporukama rukovodiće se ministri finansija EU na današnjem sastanku u Briselu.

Cipras: Snažan mandat za završetak pregovora

Grčki premijer Aleksis Cipras kaže da je dobio snažan mandat da završi pregovore sa međunarodnim kreditorima.

U saopštenju, objavaljenom nakon glasanja u parlamentu, kojim je vlada dobila podršku, uz pomoć proevropske opozicije, Cipras je naveo da je dobio jak mandat da postigne ekonomski održiv i socijalno pravedan sproazum, prenosi Rojters.

On nije pomenuo pobunjenike, u okviru svoje levičarske partije Siriza, koji su bili uzdržani, kada se glasalo za podršku merama, ali je rekao da se fokusirao na završetak pregovora. „Sadašnji prioritet je da pregovori dobiju pozitivan ishod, a sve ostalo u svoje vreme“, kazao je Cipras.