Cipras: Ne prodajem grčki narod

Svet 11. jul 201500:26 > 00:29
Izvor: Tanjug, AP/Thanassis Stavrakis

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je u petak uveče u grčkom parlamentu podršku za vladin plan mera koji bi zemlji trebalo da omogući dogovor sa partnerima u Evrozoni i produžetak međunarodne kreditne pomoći.

On je naveo da je vladin predlog kao kombinacija povećanja poreza i smanjenja potrošnje, u mnogim tačkama bolji od paketa koji su građani odbili pre pet dana na referendumu, dodajući da je Grčka dobila ozbiljne koncesije za restruktuiranje duga, prenela je agencija Rojters.

 „Prvi put govorimo o održivom predlogu za restrukuiranju duga“, rekao je Cipras pre glasanja o predlogu, ističući da mu referendum nije dao mandat za prekid veza sa Evropom, kao i da on ne prodaje grčki narod zagovaranjem ovog predloga.

Cipras je pozvao na vanredno glasanje u parlamentu tražeći podršku skupštine za pregovore o listi „prioritetnih aktivnosti“, odnosno mera koje bi njegova vlada preduzela kako bi uverila kreditore u svoje namere za postizanje sporazuma o finansijskoj pomoći.

Grčki predlog stigao je u Brisel skoro dva sata pre isteka roka, ranije određenog u četvrtak u ponoć.

Cakalotos: Boriću se za dobit Grčke

Ministar finansija u vladi Grčke Euklid Cakalotos obećao je da će se, u razgovorima s kreditorima, boriti za maksimalnu dobit za Grke, rekavši da je referendum na kojem su glasači odbacili predlog poverilaca ojačao njihovu poziciju u pregovorima.

„Ako se u ponedeljak ništa ne promeni i ako svi ne budemo bili deo rađanja novog dana, anda ćemo imati veliki problem“, rekao je Cakalotos na parlamentarnoj debati.