Varufakis podneo ostavku, ko će ga zameniti?

Svet 06. jul. 201508:41 > 15:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je danas ostavku rekavši da su mu ostali ministri iz evrozone i kreditori ubrzo nekon referenduma rekli da ne žele da on prisustvuje sastancima ministara.

Varufakis je naveo u saopštenju da je premijer Grčke Aleksis Cipras procenio da njegova ostavka „mogla da pomogne postizanju dogovora“, te da zbog toga on danas odlazi iz Ministarstva finansija.

‘Kao svaka bitka za demokratska prava tako je i odbijanje ultimatuma Evrogrupe došlo s velikom cenom. Zato je ključno da veliki kapital koji je stavljen na našu vladu u vidu glasa NE pretvorimo u DA za najbolje rješenje – u dogovor koji jamči restrukturiranje duga, redistribuciju u korist potrebitih i prave reforme“,naveo je Varufakis.

„Ubrzo nakon objave rezultata referenduma shvatio sam da su neki članovi evrogrupe pristrasni i da su “namestili“ moj izostanak sa sastanaka evrogrupe“, napisao je Varufakis na svom blogu.

‘Zbog tog razloga danas napuštam mesto ministra. Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi kapital koji mu je dao grčki narod na jučerašnjem referendumu“, naveo je.

S ponosom ću gledati na prezir kreditora, napisao je Varufakis.

„Mi iz levice znamo kako da delujemo zajedno, bez toga da marimo za privilegije koje nose fotelje. Podržaću premijera Ciprasa u potpunosti, novog ministra finansija i celu našu vladu“, naveo je.

„Nadljudski napori kojima će se iskazati poštovanje hrabrom narodu Grčke i slavnoj pobedi opcije „PROTIV“ koja je zalog demokratima širom sveta tek počinje“, zaključuje Varufakis.

Varufakis je poznat po čestim medijskim nastupima na početku svog mandata, kada je formirana nova vlada u januaru. Tokom pregovora, vidno je nervirao mnoge ministre finansija evrozone, navodi AP.

U Atini je novinar N1 Vojislav Stevanović:

Dva kandidata

Dan nakon referenduma i nakon ostavke Janisa Varufakisa, dvojica se ljudi pominju kao njegovi naslednici na mestu ministra finansija Grčke.

Grčki ministar finansija u ostavci Janis Varufakis nagovestio je da bi glavni pregovarač Grčke u pregovorima sa međunarodnim kreditorima, Euklid Cakalotos, mogao da preuzme funkciju ministra finansija, najavivši da će se njih dvojica sutra zajedno obratiti novinarima.

„Odlazim i obratiću vam se sutra zajedno sa gospodinom Cakalotosom“, rekao je Varufakis po izlasku iz Ministarstva finansija u Atini, prenosi Rojters. Na pitanje novinara da li će Cakalotos biti novi ministar finansija, Varufakis je rekao: „Nadam se.“

Kako javlja Rojters, i grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima s međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi mogao da zameni Janisa Varufakisa.

Ko je Cakalotos?

Glavni portparol grčke vlade za privredu, glavni pregovarač grčke sa kreditorima, zamenik ministra spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose, sve to je pedesetpetogodiašnji Euklid Cakalotos, koji bi vrlo brzo mogao da bude novi ministar finansija Grčke.

Grk, rođen 1960. godine u Roterdamu, Cakalotos je pohađao „školu St. Pol“ u Londonu, a zatim je studirao političke nauke, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom univerzitetu. Master studije je završio na Univerzitetu u Saseksu, a doktorirao je 1989. godine na Univerzitetu Oksford.

Cakalotos, koji važi za jednog od najumerenijih članova levičarske partije Siriza, svoj radni vek počeo je u inostranstvu, gde je od 1989. do 1990. radio kao istraživač na Univerzitetu Kent, a potom je na istom univerzitetu bio predavač do juna 1993.

Od oktobra 1994. prelazi na Atinski Univerzitet za ekonomiju i biznis, gde se bavio profesurom do septembra 2010.

Od 2010. je profesor ekonomije na Nacionalnom i Kapodistrian Univerzitetu u Atini.

Oženjen je Britankom Hider D.Gibson, koja je takođe ekonomista.

Na izborima 2012. godine izabran je za poslanika levičarske partije Siriza u grčkom parlamentu. Reizabran je za poslanika u junu 2012. i u januaru 2015.