Varufakis: Sporazum u ponedeljak, bez obzira na referendum

Podeli:
Izvor: Reuters

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je da očekuje sporazum sa međunarodnim kreditorima u ponedeljak, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj dan ranije.

„Očekujem da ćemo imati sporazum u ponedeljak. I on neće zavisiti od toga da li većina glasa ‘da’ ili ‘ne’ na refrendumu“, rekao je Varufakis za nemački list „Frankfurter alemajne sontagscajtung“.

„Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola – naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele“, kazao je Varufakis, a preneo Rojters.

Grčki ministar finansija je, takođe, kritikovao svog nemačkog kolegu Volfganga Šojblea.

„Gospodin Šojble je jasno stavio do znanja 2012. da bi više voleo ‘Gregzit’ (izlazak Grčke iz evrozone)“, dodao je Varufakis.

„Trojka sprovodi terorizam nad Grcima“

Varufakis je ranije danas optužio međunarodne kreditore za „terorizam“, navodeći da trojka – Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska unija žele da na sutrašnjem referendumu bude izglasana opcija „da“, kako bi mogli da ponize Grke.

Ono što oni čine sa Grčkom, ima svoje ime, a to je terorizam. Zašto su nas prisilili da zatvorimo banke? Da bi zastrašili narod i širenje straha naziva se terorizam, naglasio je Varufakis i ponovio da će podneti ostavku ukoliko na sutrašnjem referendumu pobediopcija „da“ koja se zalaže za primenu uslova kreditora.

Grci podeljeni uoči glasanja

Grčka će se sutra izjašnjavati o prihvatanju ili odbijanju uslova međunarodnih kreditora, a premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže „ne“ u cilju postizanja boljeg sporazuma.

Cipras je rekao da su kreditori dali „bolje ponude“ onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.

Kakva je atmosfera u Grčkoj dan uoči referenduma, saznajte od našeg novinara Vojislava Stevanovića koji se nalazi u Atini: