Završena kampanja u Grčkoj, građani potpuno podeljeni

Svet 04. jul. 201510:12 > 14:25
Podeli:
Izvor: N1

Predreferendumske kampanje u Grčkoj su okončane u ponoć, i pre sutrašnjeg narodnog izjašnjavanja u vezi sa uslovima međunarodne finansijske pomoći ovoj prezaduženoj zemlji, zabranjeni su politički skupovi i ispitivanja javnog mnjenja.

Glasači su potpuno podeljeni – podjednako je onih koji smatraju da sadašnje uslove kreditora na referendumu treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji, u suštini, smatraju da je bolje promeniti vladu da bi se došlo do kompromisa sa kreditorima.  

Referendum je sazvao levičarski premijer Aleksis Cipras, koji je obećao građanima da će olakšati mere štednje nakon šest godina teške recesije u Grčkoj. U petak uveče su u Atini istovremeno održani skupova zastupnika referendumskog „da“ i referedumskog „ne“, a razmak između njih nije bio veći od pola kilometra.  

Cipras, koji je građane pozvao da glasaju protiv kreditorskih uslova, izjavio je na završnom predreferendumskom skupu: „Ovo nije protest. Ovo je proslava sa ciljem da se prevaziđu strah i ucena“. Oko 30.000 ljudi mu je klicalo, uzvikujući „ne, ne“.  

Cipras (40) se na referendumu kocka sa budućnošću svoje levičarske vlade, tvrdeći da će mu referendumsko „ne“ ojačati položaj u pregovorima sa kreditorima. Ako, pak, pobede zastupnici prihvatanja kreditorskih uslova, Cipras je najavio mogućnost da se povuče sa funkcije. Sličnu naznaku dao je i njegov ministar finansija Janis Varufakis.  

Na paralelnom skupu zastupnika referendumskog „da“ okupilo se oko 22.000 ljudi, procenjuje policija. Tamo se mahalo zastavama Grčke i Evropske unije i vikalo se: „Grčka, Evropa, demokratija“.   

U međuvremenu, oglasilo se 16 bivših čelnika oružanih snaga Grčke sa pozivom građanima da „ostanu smireni i iskažu nacionalno jedinstvo“.  Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je razlika u broju onih koji bi glasali za i onih koji bi glasali protiv kreditorskih uslova – na nivou statističke greške.  

Ona pokazuju i da 75 odsto ispitanika želi da Grčka ostane u evrozoni. 

U Atini je novinar N1 Vojislav Stevanović.