N1 u Atini: Dva uzavrela mitinga

Svet 03. jul. 201521:27 > 22:42
Podeli:
Izvor: Reuters

U Grčkoj raste temperatura manje od 36 sati uoči referenduma na kom treba da se izjasne da li su za ili protiv reformi koje od njih traže kreditori.

Na trgu Sintagma u Atini okupile su se pristalice Ciprasove vlade i oni koji će u nedelju na referendumu glasati protiv sporazuma s kreditorima. Opozicioni skup održava se samo nekoliko stotina metara dalje.

Početak okupljanja onih koji podržavaju vladin predlog i opciju „ne“ na referendumu, obeležio je sukob policije i nekoliko desetina demonstranata. U jednom trenutku policajci su bacili i šok bombe, javljaju grčki mediji.

Izvor : Reuters

Dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedelju glasati za te mere.

Okupljenima na skupu podrške vladi, na trgu Sintagma ispred parlamenta, obratio se premijer Aleksis Cipras, koji je ranije izjavio da se „ne“ odnosi na kreditore, ali ne i na Evropu. „Šta god da se desi u ponedeljak, biće to pobeda demokratije“, poručio je Cipras ističući da je Grčka spremna da „uzme stvar u svoje ruke“.

Izvor : Reuters

Manje od jednog kilometra od tog skupa, oko 12.000 ljudi se nalazi na mitingu za referendumsko „da“, odnosno za kreditorske predloge i nastavak pregovora s poveriocima o nastavku novčane pomoći zemlji, kojoj prete bankrot i izlazak iz evrozone.

Poslednja istraživanja koja objavljuju grčki mediji govore da će rezultat na referendumu biti neizvestan. Prema najnovijoj anketi instituta Alko, prvi put je prednost data kreditorskoj ponudi, za koju bi glasalo 44,8 odsto Grka, dok bi protiv bilo 43,4 odsto.

Prema istraživanju agencije Blumberg, rezultat na nedeljnom referendumu će biti neizvestan – 43 odsto za „ne“ i 42,5 odsto za „da“.

I on nije samo test za grčku vladu koja već najavljuje da će njegov rezultat biti sudbinski za njen opstanak – ishod referenduma bi mogao da ima dalekosežne posledice i na položaj Grčke u Evrozoni, ali i samu Evropsku uniju.

Vrhovni sud Grčke odbacio tužbu protiv referenduma

Vrhovni sud Grčke u petak je odbacio tužbu dva grčka građanina protiv referenduma o paketu pomoći međunarodnih kreditora, čime se otvara put da taj referendum bude održan kako je i planirano, u nedelju 5. jula, objavili su grčki mediji.

Žalbu na održavanje referenduma su uložili jedan advokat i jedan inženjer, tvrdeći da je referendum neustavan, jer se tiče fiskalnih pitanja, a sazvan je samo nedelju dana pre glasanja.

Prethodno je i Savet Evrope, vrhovna evropska institucija za ljudska prava, u ponedeljak saopštio kako referendum u Grčkoj ne ispunjava međunarodne standarde.