N1 u Atini: Sve podređeno referendumu, borba za svaki glas

Svet 03. jul. 201514:18 > 14:29
Podeli:
Izvor: N1

Vlada u Atini najavljuje da će pregovori sa kreditorima biti završeni 48 sati posle nedeljnog referenduma i poziva građane da kažu "NE" ucenama.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da će grčko „NE“ oslabiti poziciju Grčke u pregovorima. Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, koje su objavile atinske novine Etnos, odnos glasova je skoro 1 odsto u korist evropskog predloga.

Pristalice obe opcije na nedeljnom referendumu u Grčkoj večeras će u Aini održati svoje mitinge. Na okupljanju vladajuće koalicije, koja se protivi predlogu međunarodnih kreditora, najavljeno je i prisustvo premijera Aleksisa Ciprasa.

Grci, inače, već nedelju dana žive u naizgled normalnoj svakodnevici. Ne samo zato što iz banaka mogu da podignu dnevno samo 60 evra, ovde je sve podređeno nedeljnom referendumu. Kampanja je kratka, ali puna snažnih poruka. Mnogi referendum doživljavaju kao prelomnu tačku za budućnost Grčke u EU. Mnogi su i uplašeni, pre svega jer im je nepoznato šta bi moglo da im se dogodi ukoliko Grčka i definitivno odbije predloge kreditora.

Sa druge strane oni koji će glasati „NE“ kažu da je tačno da ne znaju šta ih čeka u ponedeljak, ali da znaju kako izgleda pod strogim merama štednje i da takva politika ništa dobro nije donela Grčkoj. Poslednje ankete ukazuju da Ciprasova opcija slabi. U svakom slučaju predviđa se tesan rezultat, a ako većinu budu imali oni koji su za prihvatanje mera kreditora, veliko je pitanje budućnosti grčke vlade.

Iz Atine izveštava Vojislav Stevanović.

Troškovi referenduma: Od 20 do 120 miliona evra

Troškovi grčkog referenduma će, prema procenama grčke levičarske vlade pod rukovodstvom Sirize, iznositi 20 miliona evra, dok ih opozicione stranke procenjuju na 120 miliona evra, piše britanski list Gardijan.

U trenutku kada su banke zatvorene a ekonomska i politička kriza je svakim danom sve dublja, Grčka nastoji da za nedelju, 5. jul, organizuje referendum koji teško može priuštiti, ocenjuje britanski list.

Ovaj referendum će, takođe, biti skup za 10,5 miliona grčkih glasača, pošto nema mogućnosti glasanja putem pošte ili glasanja u odsustvu, već će svi koji žele da glasaju morati da dođu na glasačka mesta gde su registrovani, obično u rodni grad.

Prema anketi atinskog instituta za istraživanje javnog mnjenja ALCO, na predstojećem referendumu, na kom se može odlučiti o budućnosti Grčke u Evropi, podjednak broj ljudi glasao bi za i protiv predloga međunarodnih kreditora, javio je danas Rojters.

Novi rezultati pokazuju da onih koji bi rekli „da“ ima 44,8 odsto u odnosu na 43,4 odsto protivnika predloga poverilaca, dok je 11,8 odsto neodlučnih.