U napadu Boko Harama u Nigeriji ubijeno skoro 150 osoba

Svet 02. jul. 201519:41 > 22:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Jossy Ola

Gotovo 150 Nigerijaca je ubijeno u najnovijem napadu Boko Haram u sela na severoistoku Nigerije, naveli su svedoci masakra.

Ubijani su pretežno dečaci i muškarci dok su se molili u džamijama, ali i žene dok su pripremale hranu kod svojih domova.

Na desetine ekstremista upalo je u tri udaljena sela u nigerijskoj saveznoj državi Borno sinoć po lokalnom vremenu paleći kuće u najkrvavijem piru te ekstremističke grupe od kada je nigerijski predsednik Muhamadu Buhari došao na vlast u maju ove godine.

Naoružani napadači su ubili najmanje 97 seljana u selu Kukavi najteže pogođenom mestu ekstremista Boko haram, prenela je agencija AFP.

AP dodaje da su seljani u selu Kukava bili u nekoliko džamija i molili se.

Ubili su uglavnom muškarce, izjavio je svedok Abas Gava, a potvrdio visoki vladin zvaničnik, dok su neki borci Boko haram provalili u domove i ubijali žene i decu koje su pripremale večeru.

AP navodi da je sinoćni napad bio „direktiva Islamske države“ da borci pojačaju napade tokom trajanja svetog meseca Ramazana.

Dan ranije ekstremisti su napali selo Musaram i naredili muškarcima da se odvoje od žena i onda otvorili vatru po njima. Ubijeno je ukupno 48 osoba na licu mesta, dok je 17 uspelo da pobegne pošto su zadobili teške povrede.

U ponedeljak, dva bombaša samoubice su digli sebe u vazduh u jednom selu u neposrednoj blizini Maidugurija.