Kuba i SAD posle više od 50 godina obnavljaju odnose

Svet 01. jul. 201518:19 > 18:39
Podeli:
Izvor: AFP/Joe Raedle

Sjedinjene Američke Države i Kuba otvoriće ponovo ambasade u glavnim gradovima posle više od 50 godina neprijateljstva, saopštio je predsednik SAD-a Barak Obama u obraćanju javnosti u Beloj kući.

Američki i kubanski predsednik Barak Obama i Raul Kastro razmenili su pisma u kojima su pristali na otvaranje ambasada u Havani i Vašingtonu, preneo je Rojters.

„Ovo je istorijski korak napred u našim naporima da normalizujemo odnose sa kubanskom vladom i narodom, kao i početak novog poglavlja u odnosima sa našim susedima na američkom kontinentu“, rekao je Obama u Beloj kući.

„Pre godinu dana možda je izgledalo nemoguće da se američka zastava ponovo zavijori na našoj ambasadi u Havani“, dodao je Obama.

Kuba je pristala na ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa SAD i uzajamno otvaranje stalnih diplomatskih misija 20. jula, naveo je kubanski predsednik Raul Kastro u pismu Obami.

Pismo je šef kubanske diplomatske misije u Vašingtonu predao jednom zvaničniku Stejt departmenta, preneo je Rojters.

U isto vreme, kubanska vlada je izdala saopštenje u kojem navodi da će SAD okončati svoj ekonomski embargo prema Kubi i obustaviti „subverzivne“ programe na Kubi.

Takvi koraci su neophodni kako bi se nakon obnavljanja diplomatskih veza uspostavili i normalni sveobuhvatni odnosi između dve zemlje, navodi se u saopštenju.