Papa: Ljudsko dostojanstvo u centru rešenja grčke krize

Svet 01. jul. 201515:43 > 15:46
Podeli:
Izvor: Reuters

Papa Franja je apelovao na lidere Evropske unije da donesu odgovorne odluke u cilju razrešenja grčke krize, dodajući da ljudsko dostojanstvo mora da ostane u centru rešenja tog problema.

U saopštenju zvaničnog Vatikana se navodi da je papa zabrinut zbog društvenih posledica krize i posledica po grčke porodice, preneo je Rojters.

„Dostojanstvo ljudskog bića mora da ostane u centru svih političkih i tehničkih debata, kao i donošenja odgovornih odluka“, istakao je poglavar Rimokatoličke crkve, pozvavši sve vernike da se mole za grčki narod, stoji u saopštenju.

Grčki premijer Aleksis Cipras je kasno sinoć poručio međunarodnim kreditorima da bi Grčka mogla da prihvati gotovo sve uslove novog sporazuma o pomoći ukoliko neki uslovi budu izmenjeni, ali je zvanični Berlin poručio da ne može da se pregovara o novom sporazumu pre referenduma koji je Atina zakazala za nedelju.

U zamenu za prihvatanje sporazuma uz određene uslove, Cipras traži od međunarodnih kreditora zajam od 29 milijardi evra, koliko je Grčkoj potrebno da isplati sve dugove koji dolaze na naplatu u naredne dve godine.

Cipras je izložen velikom pritisku da postigne sporazum sa kreditorima, pošto je njegova zemlja postala prva razvijena privreda koja kasni u otplati duga Međunarodnom monetarnom fondu.