Luksemburg preuzima predsedavanje EU

Svet 01. jul. 201507:59 > 08:01
Podeli:
Izvor: EPA

Veliko vojvodstvo Luksemburg preuzeće od danas šestomesečno presdsedavanje EU od Letonije.

S obzirom da će to biti dvanaesti put da ova mala zemlja predsedava Unijom otkad je rotirajući sistem uspostavljen, očekuje se da predsedavanje prođe bez trzavica, pogotovo što je i Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, takođe Luksemburžanin.

Predsedavanje će, kako je najavljeno počivati na sedam stubova: podsticanju rasta, investicija i zapošljavanja, produbljavanju socijalne dimenzije EU, upravljanju migracijama, fokusu na digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Kao ni u programu letonskog predsedavanja, ni Luksemburg među prioritete nije stavio proširenje EU, a kako je Tanjugu rečeno iz izvora bliskog predsedavanju, to je zbog toga što se tokom narednih šest meseci ne očekuju krupni koraci u tom procesu.

Luskemburški zvaničnici su, međutim, u više navrata izjavljivali da podržavaju Srbiju na putu evropskih integracija i da se nadaju otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Predsedavanje će zvanično početi 3. jula, serijom manifestacija u Luksemburgu, gde će tokom narednog vikenda biti održan niz kulturnih manifestacija u kojima će učestvovati predstavnici svih 28 članica EU.

Od 1. januara 2016, rotirajuće predsedavanje preuzeće Holandija.