Porošenko optužuje Rusiju da ne poštuje sporazum iz Minska

Svet 30. jun. 201512:58 > 13:00
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Sergei Chuzavkov

Rusija nije ništa sprovela iz sporazuma iz Minska od 12. februara, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko, optužujući Moskvu da "nastavlja da šalje ljudstvo, oružje i novac teroristima iz Donbasa", na istoku Ukrajine.

U intervjuu za italijanski Korijere dela sera, Porošenko je rekao da je „spreman za dijalog“, ali da Moskva nije ništa učinila po pitanju prekida vatre, povlačenja teške artiljerije, oslobađanja zarobljenika i dozvoljavanja pristupa inspektorima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u zonama konflikta“.

„Naš parlament razmatra zakon o organizovanju lokalnim izborima u tim oblastima (Donbas). Spremni smo da obnovimo uništene gradove i sela. Spremno smo da oporavimo bankarski sistem“, rekao je ukrajinski predsednik.

Međutim, kako je naveo, to ne može da se učini dok, kako je rekao, „banditi“ naoružani „kalašnjikovima“ zaustavljaju humanitarne konvoje i pljačkaju novac koji Kijev šalje.

Porošenko je rekao da su „evropske sankcije neophodne sve dok se Rusija ne ubedi da povuče svoje snage iz Ukrajine“.

Primirje na istoku Ukrajine uvedeno je 15. februara posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku. Ipak, nasilje se pojačalo početkom juna kada su separatisti krenuli u ofanzivu na Marinku, selo koje je ostalo pod kontrolom vladinih snaga, 20 kilometara od Donjecka.