Izrael gradi ogradu na granici sa Jordanom

Svet 29. jun. 201514:58 > 15:01
Podeli:
Izvor: Reuters/Baz Ratner

Izraelska vlada odobrila je fondove za ogradu, koja će biti podignuta na delu istočne granice te zemlje sa Jordanom.

Premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će ograda biti duga 30 kilometara i da će početi od Ejlata na Crvenom moru, na jugu, ka mestu gde se gradi novi aerodrom. On je objasnio da će čitava ograda biti na izraelskoj teritoriji i neće kršiti suverenitet Jordana. Plan o izgradnji je koordinisan s jordanskim vlastima.

Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994. godine i od tada su odnosi prijateljski. U poslednjih nekoliko godina Izrael je podigao utvrđene ograde na granici s Egiptom da spreči dolazak afričkih migranata i na Golanskoj visiji da spreči ubacivanje iz Sirije.

„Izgradnja ograde u ovom području će biti na izraelskoj strani granice i neće kršiti suverenitet Jordana, njegove nacionalne interese, niti čast“, navedeno je u saopštenju Netanijahuovog kabineta.

Takođe se navodi da je 30 kilometara duga ograda samo jedan njen segment i da se troškovi procenjuju na dve milijarde šekela (oko 500 miliona dolara). Ograda će biti slična onima na granici s Egiptom i Sirijom. Netanijahu je pre više godina najavio planove o izgradnji ograde na granici s Jordanom, ali je potrebnija bila barijera na sirijskoj strani, zbog građanskog rata u toj zemlji.

Izraelski odbrambeni zvaničnici veruju da postoji mogućnost da se operativci Islamskog džihada ubace u Izrael i da izgradnja međunarodnog aerodrma u Timni, koji će zameniti aerodrom u Ejlatu, zahteva pojačanu bezbednost. Očekuje se da će aerodrom biti otvoren u leto sledeće godine. Mesto na kome se gradi je udaljeno 200 metara od granice.