Kameron: Islamski ekstremisti su objavili rat Britaniji

Svet 29. jun. 201511:27 > 11:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP, Virginia Mayo

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da su islamski ekstremisti objavili rat Velikoj Britaniji, najavljući da će iz Britanije poleteti vojni transportni avion za Tunis radi evakuacije poginulih i ranjenih u terorističkom napadu u Susu.

„Danas ćemo poslati jedan RAF (avion) C17 da pomogne sa evakuacijom ranjenih i poginulih“, rekao je britanski premijer za Radio BBC.

Prema njegovim rečima to je bio „apsolutno zastrašujući napad koji je šokirao celu naciju“.

„Mi (Britanci) smo bili meta. Oni su objavili rat nama, svidelo se to nama ili ne“, rekao je Kameron i obećao punu istragu o tome šta se dogodilo u tuniškom letovalištu pre tri dana.

Kameron je rekao da će ministar unutrašnih poslova Tereza Mej otputovati u Tunis zajedno sa zvaničnikom ministarstva spoljnih poslova Tobijasom Elvudom da bi razgovarali sa tuniškim ministrima i sami sagledali situaciju u letovalištu Sus.

Iz Britanije je, do sada, upućeno 16 detektiva u Tunis da pomogne u istrazi, dok 400 policajaca obavlja razgovor sa britanskim turistima koji su bili u tom području u vreme napada.

U Londonskom Dauning stritu su danas zastave na pola koplja uz znak saučešća sa porodicama žrtvama.

To je bio najteži gubitak Britanaca u terorističkom napadu od 2005. godine kada je 52 ljudi poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu na londonskom transportnom sistemu.