ISIL preuzela odgovornost za napad u Tunisu

Svet 27. jun. 201511:26 > 11:33
Podeli:
Izvor: Reuters/Zoubeir Souissi

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) preuzela je odgovornost za napad koji se dogodio u petak na plaži jednog hotela u Tunisu, u kome je 38 ljudi, među kojima je najviše Britanaca, Nemaca i Belgijanaca, ubio napadač prerušen u turistu sa oružjem sakrivenim u suncobranu, preneo je Rojters.

Preplašeni turisti panično su bežali i pokušali pronaći zaklon pošto se začula pucnjava u resortu hotela Riu Imperial Marhaba nedaleko od Suse, 140 km južno od glavnog grada Tunisa, rekli su očevici i zvaničnici.

 Pre nego što ga je ubila policija, napadač je hladnokrvno pucao iz vatrenog oružja.

Bezbednosni izvori navode da je još jedna bomba pronađena na telu napadača, dok je ležao sa puškom „kalašnjikov“.

„Ovo je uvek bilo sigurno mesto, ali danas je bio pravi horor“, rekao je jedan irski turista za Rojters.

Napad se dogodio tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana. Istog dana je pronađeno obezglavljeno telo u Francuskog sa arapskim pismom, bombaš samoubica ubio je više od 20  ljudi u džamiji u Kuvajtu, a najmanje 145 civila, prema novodima Islamske države, ubijeno je u severnoj Siriji.

U izjavi o društvenim medijima, Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Tunisu, i pozvala svoje sledbenike da  pojačaju napade tokom Ramazana.

Rafik Čeli, viši zvaničnik ministarstva unutrašnjih  poslova, rekao je da je napadač nepoznati organima, i da nije bio na spisku nadgledanja potencijalnih džihadista.

Bezbednosni izvori su ga identifikovali i tvrde da je reč o 23-godišnjem studentu elektrotehnike.