Osude terorističkih napada

Svet 26. jun. 201522:01 > 22:02
Podeli:
Izvor: N1

Visoki funkcioneri Evropske unije izrazili su ogorčenje zbog terorističkih napada u Tunisu, Kuvajtu i Francuskoj i obećali da će se Evropa jedinstveno suprotstaviti teroristima. Osude stižu i od čelnika OEBS-a.

Ovi napadi pokazuju da samo svi mete, Arapi, Evropljani, muslimani i nemuslimani, svi smo zajedno, na istoj strani, u istom čamcu. Razmenila sam poruke sa nekim od mojih prijatelja, ministara spoljnih poslova arapskog regiona“, kazala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini reagujući na terorističke napade.

„Činjenica da su se napadi dogodili u istom danu u Evropi i arapskom svetu, paradoksalno dovodi do suprotnog efekta od onog koji su teroristi želeli. Umesto da nas podele, pokazuju nam veoma jasno da moramo biti jedinstveni. Tako će odgovor biti – više jedinstva, pokazaćemo jasno da nam treba savez civilizacija i da religija ni u kom slučaju ne može biti iskorišćena da nas podeli. Mi smo jedno, Islam takođe pripada i Evropi, kao što naše evropske vrednosti pripadaju i arapskom svetu“, dodala je ona.

Dačić, Zanijer i Kanerva osudili terorističke napade

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivica Dačić i generalni sekretar te organizacije Lamberto Zanijer, kao i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva, osudili su terorističke napade u Tunisu i Francuskoj i naglasili potrebu za jedinstvom i solidarnošću.

Kanerva je rekao da je reč o „neopravdanim i kukavičkim delima“, koja predstavljaju pretnju za ceo civilizovan svet.

„Izražavam našu duboku solidarnost sa ljudima Tunisa i Francuske, porodicama žrtava varvarskih i gnusnih napada koji su se danas dogodili“, naveo je u saopštenju OEBS-a Dačić.

„Moramo biti zajedno, čvrsto posvećeni našim vrednostima i našim naporima za izgradnju stabilnih, demokratskih i prosperitetnih društava“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a.

Zanijer je naveo da „teroristi pokušavaju da uliju strah u naša društva“ i da „individue pune mržnje pokušavaju da nam nametnu podele i uzajamno nepoverenje“

Ovim povodom, Kanerva je u saopštenju naveo da je „šokiran i zapanjen“ zbog onoga što se dogodilo“ i izjavio saučešće porodicama i prijateljima žrtava, kao i vladama triju zemalja.

„Ovakva neopravdana i kukavička dela ne samo da oduzimaju živote nedužnih ljudi, već pokazuju da je civilizovano društvo svuda ugroženo. Njihov cilj je da seju strah i dovedu do podela društava i sveta u celini“, istakao je Kanerva.