Islamisti dele Kuran deci na ulicama Beča

Svet 27. okt 201408:40 > 08:48
Izvor: Freeimages/sumeja

Dok se raspravlja o merama za borbu protiv islamske radikalizacije, pre svega u vezi odlaska u džihad, na ulicama Beča islamisti dele deci islamsku svetu knjigu Kuran.

Islamisti, prema pisanju bečkog dnevnika „Kronen cajtung“, zaustavljaju decu i tinejdžere i daju im besplatan primerak Kurana na nemačkom jeziku. Više roditelja, među kojima i Rajnhard Felner, alarmirali su nadležne vlasti.

Felner, koji je predsednik Inicijative za socijalnu Austriju neprestano upozorava na opasnost radikalizacije omladine, i šokiran je zbog delovanja islamista na ulici.

„Radikalni salafisti misioniraju kod dece i tinejdžera. Krivci za to su islamska verska zajednica i vlasti, kao i neuspešna integracija muslimana“, kritikovao je on.

Sve više mladih biva zaustavljeno od islamista koji pokušavaju da ih pridobiju za svoje radikalne ideje.

U najpoznatijoj bečkoj trgovačkoj ulici Mariahilferštrase čak su islamisti postavili i svoj štand. Na njemu se deli besplatno Kuran, kao i ispred više tržnih centara.

„Salafisti koriste sveto pismo kao propagandni materijal za svoje radikalne intepratacije islama. Ne verujem da delioci Kurana imaju miroljubive namere“, ističe Melisa Gines, generalni sekretar Turske kulturne zajednice u Austriji.

Iz Austrije u džihad u Siriju i Irak otišlo je 150 osoba, od kojih su gotovo dve trećine konvertiti, to jest austrijski državljani.