Evropska komisija dala dozvolu za distribuciju Fajzer-Biontek vakcine u EU

Svet 21. dec 202019:08 > 19:14
Podeli:
Izvor: Beta/Johanna Geron, Pool via AP

Evropska komisija zvanično je odobrila da se vakcina protiv koronavirusa koju su razvili Fajzer i BioNTek stavi na tržište Evropske unije.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da je Komisija donela odluku da stavi na raspolaganje evropskim građanima prvu vakcinu protiv kovid-19.

POVEZANE VESTI

„Dali smo uslovno tržišno odobrenje“, rekla je ona.

EK je dala odobrenje samo nekoliko sati pošto je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila ovu vakcinu ocenivši da ona ispunjava standarde bezbednosti i kvaliteta.

Brisel je maksimalno ubrzao zvanično odobrenje za koje obično treba tri do četiri dana posle zelenog svetla regulatornog tela.

Predviđeno je da isporuka vakcine počne u subotu, a vakcinacije bi širom EU trebalo da počnu od 27. do 29. decembra.

Vakcina protiv virusa korona koju su zajedno proizveli Fajzer i Biontech prva je vakcina tog tipa koja je dobila dozvolu Evropske agencije za lekove za korišćenje na teritoriji EU. Komitet stručnjaka te agencije potvrdio je da je ta vakcina efikasna i bezbedna za korišćenje i odluku prosledio EK.

Vakcina koju su zajedno razvili istraživači nemačkog Bionteka, sa američkim Fajzerom efikasna je i do 95 odsto, pokazala su istraživanja u kojima je učesvovalo oko 44.000 ljudi. Kako su naveli, efikasnost se ne smanjuje kod ljudi sa hroničnim bolestima, kao što su astma, plućne bolesti, dijabetes, visoki krvni pritisak ili kod gojaznih, koji se smatraju osetljivim kategorijama stanovništva.

Bezbedna je za korišćenje, a mogući negativni efekti su retki, blagi i kratkotrajni – oko 2% dobrovoljaca kojima je data vakcina imao je glavobolje i osećalo umor ili dobilo blagu groznicu, a posledice su trajale najviše dva, tri dana.

Ipak, vakcina je na kraju odobrena samo za starije od 16 godina, a u Evropskoj agenciji za lekove kažu da je u toku procena njene bezbednosti i na maloletnike.

Vakcina je zasnovana na ubrizgavanju dela genetskog koda virusa u telo čoveka, koji izaziva reakciju – organizam počinje da prozvodi antitela koja uništavaju virus. Ova vrsta vakcina naziva se RNK i do sada nije korišćena na ljudima. Iako je zvanilno u eksperimentalnoj fazi, stručnjaci tvrde da je dovojlno ispitasna u kliničkim uslovima i da je bezbedna za upotrebu.

Fajzer je pretodno saopštio da u magacinima u belgijskom gradu Puurs, u kome im je fabrika, ima na milione doza spremnih za transport. Samo čekaju zeleno svetlo iz Amsterdama i Brtisela, kako bi počeli isporuku.

Evropska agencija za lekove saopštila je i da će šestog dana nove godine razmotriti i dozvolu za upotrebu vakcine koju proizvodi faramceutska kompanija Moderna, a očekuje se da nakon toga zahteve za autorizaciju predaju i druge kompanije.

U trećoj, finalnoj fazi testiranja trenutno su vakcine desetak proizvođača, kao i one koje proizvode Rusija i Kina, o kojima i dalje nema dovoljno podataka, javlja reporter N1 iz EU Nikola Radišić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.