Nemačka zbog korone smanjila broj deportacija, Srbija u vrhu liste

Svet 19. dec 202016:44 > 16:47
Izvor: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Nemačka je zbog pandemije koronavirusa ove godine uspela da znatno manje nego obično deportuje ljude koji nemaju pravo na boravak u toj zemlji. Srbija je sa 608 deportovanih u vrhu liste zemalja iz kojih te osobe potiču, navodi Dojče vele.

Nemačka je do oktobra deportovala 8.802 osobe koje nisu imale pravo boravka, a prošle godine 22.097 ljudi.

Kako navodi DW, Znatno smanjenje se objašnjava pandemijom koronavirusa zbog koje su avionske veze proređene ili prekinute, a mnoge države odbijaju da prime svoje državljane, pod izgovorom zaštite od zaraze.

U vrhu liste nema država iz kojih je poslednjih godina u Nemačku došao najveći broj tražilaca azila, kao što su Avganistan, Pakistan i zemlje severne Afrike.

Najviše deportacija izvršeno je u Albaniju, 733, na drugom mestu je Gruzija sa 711, slede Francuska sa 639, Srbija sa 608 i Moldavija sa 525.

Uz to, do oktobra je 4.319 osoba „dobrovoljno otputovalo“ iz Nemačke.

Reč je o mehanizmu prema kojem osobe sa liste za deportaciju koje same odu imaju pravo na finansijsku podršku u vidu plaćanja putovanja i drugih troškova, kao i jednokratnu pomoć od 500 evra po osobi. To je nemačkim pokrajinama jeftinije nego da angažaju policiju i drugo osoblje za deportaciju.

Početkom 2020. godine u Nemačkoj je bilo više od 250.000 ljudi koji su morali da napuste tu zemlju. Međ utim, 80 odsto njih ima status koji podrazumeva da se deportacija iz nekog razloga odlaže do daljeg.