Izrael za 10 godina uništio više od 100.000 maslina na palestinskim teritorijama

Svet 19. dec 202016:34 > 16:43
Podeli:
Izvor: JAAFAR ASHTIYEH / AFP

Izraelske vlasti i jevrejski doseljenici u proteklih deset godina uništili su više od 100.000 stabala masline na palestinskim poljima na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

„Izrael i jevrejski doseljenici su od 2010. godine posekli, spalili i hemikalijama uništili najmanje 101.988 stabala masline“, izjavio je Nazeh Fhaida, čelnik Kancelarije za dokumentovanje poljoprivredne štete u Palestini.

Ističući kako su maslinjaci važan izvor za preživljavanje Palestinaca, Fhaida je kazao da su palestinski poljoprivrednici tako pretrpeli materijalnu štetu u iznosu od 47 miliona dolara.

U razgovoru sa novinarom Anadolije kazao je da su izraelski napadi na palestinske plantaže maslina intenzivirani u protekle dve sedmice i to nakon što su jevrejske radikalne grupe Neseam Mufel i Šlomo Retsaken pozvale doseljenike da uništavaju ta palestinska dobra.

Čelnik koalicije palestinskih nevladinih organizacija Džamal Džomah kazao je za Anadoliju da je 2020. godina bila najteža za palestinske poljoprivrednike i da je u izraelskim napadima od početka godine uništeno više od 8.400 maslinovih stabala.

„Napadi jevrejskih doseljenika su usmereni na naše poljoprivrednike. Jedan stariji Palestinac je zadobio frakturu lobanje u nedavnom napadu“, kazao je Džomah.

Izraelski doseljenici su i jutros izveli vandalski napad na Palestince koji su sadili masline u selu Masafer Jata na jugu Zapadne obale.

Jevrejski doseljenici su pod zaštitom izraelske vojske i ne dozvoljavaju Palestincima da rade na svojim poljima jer tvrde da su to izraelska polja.