Mađarska produžila moratorijum na otplate zajmova za domaćinstva i firme

Svet 19. dec. 202015:20 > 15:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, Pool

Mađarska Vlada produžiće moratorijum na otplate zajmova za domaćinstva i preduzeća do jula kako bi ublažila uticaj posledica pandemije virusa korona, izjavio je premijer Viktor Orban.

Orban je na svojoj „Fejsbuk“ stranici objavio da će lokalni porez za mala i srednja preduzeća od početka januara biti upola manji kao pomoć u podršci za radna mesta.

Ovaj porez će pogoditi opštine, jer lokalni porez na poslovanje predstavlja vitalni izvor njihovih prihoda.

Orban je rekao da će gradovi sa manje od 25.000 stanovnika dobiti podršku Vlade, dok će se finansijska situacija većih opština „razmatrati od slučaja do slučaja“.

Prema projekcijama mađarske Vlade, bruto domaći proizvod biće smanjen za oko šest odsto kao rezultat pandemije.

Orban je naveo da će Vlada pokriti dve trećine troškova zarada preduzeća u decembru i januaru koja se moraju privremeno zatvoriti u sektoru turizma i hotelijerstva, kao i restorana i privatnih autobuskih kompanija.

Porodice sa decom ili koje očekuju dete imaće pravo na povlašćeni zajam do šest miliona forinti (oko 16.000 evra) i bespovratne grantove za renoviranje kuća.

„Nadamo se da će ove odluke spasiti više stotina hiljada radnih mesta“, rekao je Orban.

On očekuje da će se Mađarska u aprilu oporaviti od pandemije. Vakcinacija protiv kovid-19 počinje 27. ili 28. decembra, najavljeno je ranije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.