Predsednik Čilea kažnjen zbog selfija na kome nije nosio masku

Svet 19. dec 202010:06 > 10:15
Izvor: REUTERS/Rodrigo Garrido/File Photo

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera kažnjen je s 3.500 dolara nakon što je s prolaznicom pozirao za selfi na plaži bez nošenja maske, kao što se zahteva tokom pandemije koronavirusa, prenele su zdravstvene vlasti.

 U Čileu je na snazi strogo pravilo nošenja maski na svim javnim površinama, dok su kršenja pravila kažnjiva sankcijama koje uključuju novčane i zatvorske kazne.

Pinjera se izvinio i onda se ubrzo prijavio nakon što se početkom decembra selfi pojavio na društvenim mrežama. 

Predsednik je objasnio da je šetao plažom blizu svoga doma u elitnom čileanskom primorskom gradu, kada ga je prolaznica prepoznala i upitala može li da se slika s njim. Selfi pokazuje da predsednik i žena na sunčan dan stoje vrlo blizu jedno drugog, dok nijedno ne nosi masku. 

Pinjera, sklon gafovima, prethodno je fotografisan na „pica partiju“ iste večeri kad su prošle godine u Santjagu izbili protesti zbog nejednakosti. Kasnije je viđen kako pozira na trgu koji je bio okupljalište demonstranata, nakon što su demonstranti zbog pandemije bili primorani da ostanu kod kuće. 

Virus je na vrhuncu bio tokom zime na južnoj hemisferi, dok je u novembru došlo do pada broja zaraženih. Slučajevi su ponovo u porastu zbog čega je došlo do novih restrikcija i karantina. 

Čile je prijavio 581.135 slučajeva virusa od početka pandemije u martu, dok je od zaraze dosad umrlo 16.051 ljudi. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.